Zálohování PET lahví a plechovek: Vracet je můžete v dalších supermarketech

Dosud v Česku fungovalo zálohování skleněných lahví, od roku 2025 by se to mělo vztahovat ale i na PET lahve či plechovky. Už v únoru tohoto roku přišly s testováním Lidl a Kaufland. Jejich zákazníci tak při návratu obalů ve vybraných prodejnách obdrží slevový kupón na různé zboží.

Postupně řetězce přidávají i další místa. "Od tohoto pondělí můžete vracet PET lahve a plechovky do dalších čtyř prodejen Lidl napříč Českou republikou," sdělil na svých sociálních sítích Lidl. Nově tak můžete vracet tento typ obalů v Karlových Varech, Ústí nad Labem, Pardubicích či ve Zlíně. 

[chooze:article;value:504831]

​"Cílem je zavést v České republice takový systém sběru odpadu, který umožní třídit použité nápojové obaly. Podle průzkumů by téměř 80 % tuzemských spotřebitelů uvítalo zálohy na jednorázové obaly. Cirkulární přístup, tedy recyklace 'z lahve do lahve', je dle odborných studií momentálně nejšetrnějším způsobem nakládání s nápojovými obaly," doplnila společnost.

Nově se k obchodům, které tento typ zálohování zkouší praktikovat, přidal i Albert. Ten nyní testuje ve třech supermarketech provoz vratného systému od norské firmy. Tam za každý obal získáte kupón v hodnotě 50 haléřů. Vyzkoušet si to můžete v Plzni, v pražských Nových Butovicích a Hradci Králové. "V Albertu aktuálně testujeme několik řešení, abychom zjistili, jak fungují v praxi a jaká je jejich reálná náročnost na obsluhu," napsal Albert na sociální síť X.

Dosavadní pobočky Lidlu, kde mohou lidé vracet použité obaly, najdete v pražských Modřanech, v Plzni a v Brně. V Kauflandu to můžete zkusit v pražské Michli, olomouckém Neředíně a ve Šternberku. Zálohování "petek" i plechovek má zatím v Česku úspěch, dosud jich lidé vrátili přes půl milionu.

Slováci se snaží ošidit zálohování PET lahví. Používají tiskárny i šňůrky (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.