Zálohování PET lahví nestačí. Ministr Hladík řekl, co může být další na řadě

Od poloviny příštího roku chce ministerstvo zavést zálohování PET lahví a plechovek. "Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že tam, kde zavedli zálohování, tak se nepovalují nikde plechovky nebo petky v lesích nebo ve škarpách. Zvedla se tam míra recyklace. Petka i hliník jsou dokonale recyklovatelné. Takže ji pak můžeme donekonečna používat," nastínil ministr.

Proti zavedení zálohování se postavili někteří obchodníci a asociace tradičního českého obchodu. "Asociace byla součástí té pracovní skupiny. Některé připomínky ještě zapracujeme. Například ti malí obchodníci měli velký zájem se do toho zapojit, proto chceme zavézt povinné zálohování u obchodů a benzínových stanic nad 50 metrů, místo původních 200," podotkl Hladík.

[chooze:article;value:538948]

​Systém má podle něj fungovat stejně jako vracení pivních lahví. "Ty automaty umí dokonce všechny tři typy, takže tam dáte čtyři pivní lahve, tři plechovky, osm PET lahví, zmáčknete tlačítko a dostanete papírek, ze kterého vám částku u pokladny odečtou od vašeho nákupu. Nemusí se nic vymývat, ani nic nic takového. Jediné co, tak se tam musí dávat nezmačkané kvůli načtení kódu," doplnil.

Češi jsou podle něj v třídění skvělí. "Zhruba 85 % Čechů má doma tříděný odpad, pečlivě třídí. Kde ale trochu pokulháváme, je, co se s tím materiálem děje dál. To znamená ta recyklace a to, abychom je dokázali zpracovat a v těch materiálech se objevily ty recykláty. Často to končí na dotřiďovací lince a nevyberou se z toho ty materiály, které by mohly. Ten zbytek jde v lepším případě do spalovny, v horším na skládku," řekl Hladík.

[chooze:article;value:536852]

​Podle něj je řešením automatizovaná linka, oproti manuální. V Česku jsou zatím jen dvě. "Účinnost těch manuálních je velmi nízká. Takže ty automatizované podporujeme dotačně, aby byly ideálně po celé republice," nastínil ministr životního prostředí.

"V tuto chvíli o tom ještě neuvažujeme, ale v budoucnu je možné uvažovat o standardizovaných skleněných lahvích jako sklenice od kompotu, zelí, okurek, mohou to být vinné lahve nebo i jiné obaly od nápojů. Máme i poptávky od producentů tetrapaků. Tím směrem se dá posunout v nápojovém segmentu, stejně tak u toho potravinářského. Budou se podle mě více rozvíjet sklenice od jogurtů, některé restaurace už to tak mají," uzavřel. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.