Zálohování PET lahví se obchodům nelíbí. Nechtějí měnit současný systém

Menší prodejny se obávají problémů kvůli tomu, že nebudou mít dost skladovacích prostor. Ty větší trápí také peníze. "Zavedení zálohového systému bude stát přes pět miliard korun a provoz zálohového systému, který je navrhován, bude stát přes miliardu ročně. Takže očekávat, že to nezaplatí zákazník, je velmi naivní," prohlásil předseda představenstva Skupiny COOP Pavel Březina.

Města a obce si zase myslí, že současný systém funguje. "Docházková vzdálenost pro občany se zvětší. Dneska máme popelnice na tříděný odpad skoro všude. Obchody všude nejsou. Problém máme i s tím, že jsme učili 20 let lahve sešlapávat," poznamenal místopředseda SMO ČR Pavel Drahovzal.

Se zálohováním petek a plechovek má problém i řada zákazníků. V některých obchodech už zálohovací systém na PET lahve a plechovky testují. "Systém testujeme na vybraných prodejnách téměř dva roky a od zákazníků na něj máme pozitivní ohlasy," řekla mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

[chooze:article;value:578125]

​Zálohovací sytém se nelíbí opozici a ke kritice se přidávají i někteří koaliční poslanci. "Ty hlavní problémy jsou v odpadovém hospodářství. A z pohledu plastu jsou větší problémy v jiných kategorií, jako je produkce fólií, PVC nebo polystyrénu," řekl ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN).

"Česká republika má unikátní systém sběru plastových odpadů a tady naopak hrozí riziko, že systém zálohování by ten systém dobře fungující ohrozil," namítal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podobný systém zálohování ale funguje celkem v 16 zemích Evropské unie. Na Slovensku ho mají od roku 2022 a podíl recyklovaných plastových lahví a plechovek se tam po jeho zavedení výrazně zvýšil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.