Žalostný stav silnic v Česku. Na opravy máme stále méně peněz, hájí se ministr

Řada silnic v Česku je v žalostném stavu, jsou samá díra. Je jich už tolik, že je Technická správa komunikací nestačí ani označovat. Krajské silnice ničí kamiony a zemědělská technika také kvůli tomu, že nemají možnost jezdit jinudy. "Pořád schází obchvat Brandýsa nad Labem, obchvat Rakovníka, obchvat dalších a dalších měst," říká ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Naopak dobrým příkladem by mohla být komunikace mezi Prahou a Novým Knínem. "Je tam krásně označená krajnice, nikde žádný výmol. V úseku, kde zřejmě končí okres, opět řidič vjede do tankodromu, kde jsou na tom dobře jen řidiči SUV," popsal svou zkušenost redaktor pořadu Na vaší straně.

"Těch výtluků jsou mraky, bojujeme s tím, jezdíme mezi nimi kličkovanou, občas jsou to kritické situace," uvedl šéf autoškoly v Praze-západ Milan Werner. Často jde i o zdraví, díry jsou doslova pastí hlavně pro motorkáře, kterých neustále přibývá.​ 

[chooze:article;value:540739]

Nárokovat odškodnění za zničené vozidlo nebo škody na zdraví mohou řidiči po vlastníkovi komunikace. "Pokud se mi něco takového stane, tak nehodu musím zdokumentovat, pokud možno s nějakou časovou osou, nafotit si širší souvislosti, zda byla nebo nebyla silnice označená. Řeší to Krajská správa a údržba silnic, která je na to pojištěná," poradil vedoucí odboru dopravy Středočeského kraje Zdeněk Škaloud.

Když je silnice hodně děravá, motorista často ani neví, která z těch děr mu škodu způsobila. Nebo nemá vůbec možnost se vyhnout, a to přesto, že někde na začátku úseku zrovna správa komunikací postavila značku signalizující nerovnost vozovky.

​"Dost děr se v tomto období opravuje značkou, v podstatě ten správce je z obliga," sdělil expert pojišťovny Kooperativy Marián Skrip.

[chooze:article;value:538568]

Náhrady se tak mnohdy šofér nedomůže. Celkově loni motoristé nárokovali jen po Středočeském kraji 1,2 milionu korun. Pojišťovny uhradily 258 tisíc a Krajská správa údržby silnic pak necelých 166 tisíc korun.

"Motorista má i jinou možnost  pokud je havarijně pojištěn, tak se může obrátit na svou pojišťovnu, která pak sama řeší regres se správou silnic, a motorista tak nepřijde o své bonusy," upřesnil Škaloud. "Pokud dojde i k havárii, tam s tím samozřejmě není problém, protože řidič v daný okamžik ví přesně, že se mu to stalo, naboural, vyjel ze silnice, došlo k poškození i dalších dílů než jen pneumatiky, to je pak škoda lehce uchopitelná," dodal Skrip.

Vlastník staršího vozidla, u něhož se nevyplatí havarijní pojištění, se na škody z děr může připojistit k povinnému ručení, a to za 150 korun ročně. Pojišťovny to ale příliš ochotně nenabízejí a mají striktní limity. "Je to poněkud složitý proces a s nejistým výsledkem. Důkazní břemeno je na klientovi," vysvětlil Skrip.

[chooze:article;value:536056]

​"Každý den jezdí někdo s nějakým defektem, počítejte tak od 2 000 do 7 000 na jedno kolo. Odchází čepy, ramena, většinou si to každý platí individuálně sám," informoval Robert Červený, vedoucí pneuservisu v Černošicích. "Kolikrát je potřeba, aby přijela odtahovka a auto odvezla. U odtahu se bavíme o třech, pěti nebo sedmi tisících," doplnil Skrip.

"Třeba auto přivezené z Německa má nájezd 200 až 300 tisíc kilometrům a má původní tlumiče. A auta, která jezdí tady je už mají dvakrát vyměněné," řekl automechanik Jaroslav Musil.

Budou vůbec někdy v Česku silnice srovnatelné třeba s Německem nebo Rakouskem? "Řada krajů k tomu postupně směřuje a zkvalitňuje svoji silniční síť. Středočeský kraj má bezkonkurečně nejhorší situaci, protože síť je nejdelší, je to více než osm a půl tisíce kilometrů silnic druhé a třetí třídy," reagoval ministr Kupka. "Ta koncepce je udělaná na 20 let, kdy by měly být všechny komunikace v pořádku," doplnil Škaloud.

Podle ministra dopravy kraje letos dostanou na silnice druhé a třetí třídy čtyři miliardy. "Loni to bylo dokonce šest miliard," doplnil Kupka. To jsou ale peníze pro celou zemi. Přitom jen Středočeský kraj by podle jeho úředníků potřeboval 60 až 80 miliard, aby vše opravil. Přes některé silničky projede až šest tisíc vozidel denně. Vzorem pro to, jak opravovat silnice, by nám mělo být Německo.

[chooze:article;value:541057]

​"Důležité je zajistit takový plán hospodaření s vozovkou, který mají v Německu, kde po rekonstrukci v pravidelném intervalu nasazují další konkrétní zásahy: mikrokoberce, plošné vysprávky mozaikových trhlin, a další kroky, které prodlužují životnost těch komunikací," řekl ministr.

Do tohoto přístupu, zdá se, ale zatím máme ještě daleko. "Výtluky se opravují tak, že se do nich hodí prostě asfalt a utluče se lopatou nebo se v lepším případě zválcuje, to není oprava. Ta postižená část se musí vyříznout vyčistit, penetrovat a sofistikovaně zapravit, což se pořád neděje," popsal opravy stavební konzultant a stavební dozor Rudolf Bárta.

To potvrzuje i zkušenost redaktora pořadu Na vaší straně, který projel zničenou cestu z Nehvizd do Lázní Toušeň. Po týdnu se tam vrátil: vypadala jako opravená, ve skutečnosti ale nebyla, jen tam někdo hodil trochu asfaltu a zřejmě uplácal lopatou.

Podle ministra Kupky je to nekonečný příběh. "Skončíte-li na jednom konci kraje s poslední hotovou silnicí, můžete na druhém konci začínat znovu s rekonstrukcí. Ale jde o to, abychom opravdu nahodili ten řemen, že už pak ta pravidelná údržba bude v budoucnu zajišťovat trvale kvalitní infrastrukturu," řekl. Tak se snad ten řemen konečně povede pořádně nahodit.

Přetížené kamiony ničí dálnice i silnice v Česku. Poslanci chystají změnu (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.