Záludná geometrie i málo času. Nedalo se to, reagují žáci na přijímací zkoušky

Ve čtvrtek 13. dubna začaly po celém Česku přijímací zkoušky na střední školy. K těm se letos přihlásilo téměř 90 tisíc dětí. Zkoušky skládaly z českého jazyka a matematiky. A právě ta spoustu z nich řádně potrápila.

"Ta matika se vůbec nedala, byla mnohem těžší než čeština. Nejhorší byla geometrie a slovní úlohy," popsal redakci TN.cz Tomáš z Prahy, který se hlásí na obchodní školu. Postěžoval si i na málo času, který žáci na testy měli. Na zkoušku z českého jazyka dostali 60 minut a na matematiku 70. 

[chooze:article;value:499547]

​Spousta studentů se rozhodla sdílet své pocity na sociálních sítích, kde mnozí z nich neskrývají naštvání či zklamání. "Většinou z té matiky mám tak 39 až 40 bodů, dneska fakt max. 25," postěžoval si jeden ze žáků na sociální síti TikTok. "Brečím od začátku matiky doteď," napsal další.

Podobnou zkušenost mají ale i jiní. "Mám to úplně stejně. Dneska jsem to totálně podělala! Ale máme zítřek, a i kdyby to i zítra nevyšlo, tak svět se nezhroutí," napsala ve čtvrtek jedna z dívek pod video na té samé sociální síti.

Ne pro všechny studenty ale dopadnou přijímací zkoušky špatně. Pozitivní zkušenost má Emma z Prahy, která se minulý rok hlásila na pražské gymnázium a uměleckou střední školu.  "Začala jsem se učit už někdy o prázdninách, jelikož jsem se tam vážně chtěla dostat," popsala redakci TN.cz.

[chooze:article;value:499650]

​"Ráno před přijímacími zkouškami jsem nebyla vůbec nervózní, což se celkem divím, jelikož jsem strašný nervák," dodala. První velká zkouška v životě ale dopadla pro Emmu dobře. Na obě školy se nakonec dostala a vybrala si gymnázium.

Kolik z letošních deváťáků bude mít stejné štěstí jako loni Emma, se zatím neví. Výsledky by měli ředitelé škol znát do 28. dubna a následně by je měli oznámit žákům. 

Letošní ročník deváťáků je velmi silný. U přijímaček se čeká velká konkurence:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.