Zaměstnanci Liberty Ostrava nadále žijí v nejistotě. Část odchází

V ocelárně v ostravské huti Liberty pracoval Martin Neubauer jako dělník 31 let. Jelikož přestal věřit, že se výrobu podaří znovu nastartovat, podal výpověď. Práci našel u konkurence.

"Člověk musí o dům dál, aby nepřišel o nejlepší místa, než to rozeberou ostatní," vysvětluje své rychlé rozhodnutí bývalý zaměstnanec Liberty Neubauer.

[chooze:article;value:539486]

​Po nové práci se ohlíží také Antonín Ďuriš, třebaže výpověď ještě nepodal. "Každý musíme platit nájmy a tak dále, máme různé závazky a žijeme v nejistotě," stěžuje si.

Výpověď podalo už téměř 250 zaměstnanců huti. Stejnému počtu pracovníků huť neprodloužila smlouvy na dobu určitou.

"V Moravskoslezském kraji máme necelých 11 tisíc volných pracovních míst. Zaměstnavatelé požadují technické a řemeslné profese," říká Vladana Purdeková, vedoucí oddělení zaměstnanosti z ostravského Úřadu práce.

Provoz v jedné z největších hutí u nás se zastavil loni 22. prosince. Odklad návratu zaměstnanců do práce je už v pořadí sedmý. Zaměstnanci však stále dostávají sto procent platu. 

[chooze:article;value:537714]

​"Pro ty zaměstnance je to další týden nervozity a agónie, protože by už chtěli nastoupit do práce," uvádí předseda odborové organizace ocelárny Liberty Ostrava Roman Bečica. Dokud ostravská huť nevyřeší dluh za energie, nejde znovu rozjet výrobu. Energetikům z firmy Tameh údajně dluží dvě miliardy korun.

Vedení Liberty však situaci nevzdává. "Stále se snažíme vyjednat se strategickými partnery společnosti Tameh udržitelné řešení. Náš restrukturalizační plán je blokován jejich zamítavým postojem této společnosti," uvádí mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba.

[chooze:article;value:535445]

​Tameh to však vnímá jinak. "Náš management dává k dispozici možnost setkání mezi oběma společnostmi, ale Liberty Ostrava to zcela ignoruje," vysvětluje mediální zástupce Tameh Czech Patrik Schober.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má problémy platit dodavatelům už delší dobu. Před věřiteli ji chrání moratorium vyhlášené soudem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.