Zaměstnanci Liberty se bojí propouštění. Nevědí, kdy se vrátí do práce

Podobně jako většina z 5 500 zaměstnanců firmy Liberty Ostrava je kvůli finančním problémům současného majitele huti už dva týdny doma i zaměstnanec Petr Basta. Do bývalé ostravské Nové huti nastoupil před 29 lety a pracoval na odpichu železa ve vysoké peci. "Spousta lidí tam je od vyučení, v té fabrice nechala srdce a celý život. Je to smutné," hodnotí. 

Podobné obavy má i jeho kolega, který ale do práce ještě chodí a stará se o bezpečnost odstavené vysoké pece. "Ještě udržujeme chod závodu," podotýká. Čím dál větší rostoucí obavy zaměstnanců tlumočí i odbory. "Mají strach z toho, když příští týden přijdou do práce, jestli už dostanou instrukce, že dojde k najetí firmy, nebo ne," říká předseda odborové organizace Liberty Ostrava Roman Bečica. 

[chooze:article;value:535445]

​Vedení Liberty Ostrava stále jedná s českou pobočkou firmy Tameh, které údajně dluží dvě miliardy korun za energie. Kvůli nevyřešenému sporu huť už dva týdny stojí. Pokud by se vedení Liberty Ostrava podle názoru odborářů rozhodlo zbavit vysoké pece, koksovny a ocelárny, už by energetiky z Tamehu nepotřebovalo.

Takové kroky by ale mohly vést k propouštění. "Čítalo by to minimálně 1 500 lidí," sdělil předseda odborů Bečica. "Nedovedu si teď představit, že bych v 55 letech začal hledat někde nové zaměstnání," reagoval na zprávy firmy zaměstnanec Petr Basta. 

[chooze:article;value:534096]

​Podle vedení Liberty Ostrava ale nikdo z 5 500 zaměstnanců nemusí mít o práci strach. "Naše společnost stále plánuje využití prvovýroby, to znamená koksovny a vysoké pece," ujišťuje mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková. Kromě Ostravy řeší majitel firmy Sandžív Gupta finanční problémy i v hutích v Rumunsku a v Maďarsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.