Zaměstnanecká práva i pro on-line řidiče a kurýry. Europarlament zákon schválil

S prací kurýrky spadající pod platformu má zkušenosti například Bára. "Rozvážela jsem jídlo na kole. Veškeré kontakty jsem měla jenom skrze tu aplikaci. Nevěděla jsem úplně přesně, jaká jsou ta kritéria, podle kterých jsem hodnocená," řekla Bára.

A právě to se brzy změní. Evropský parlament totiž posvětil legislativu, která lidem, kteří pracují pro internetové platformy, zajistí benefity, jaké mají zaměstnanci. "Chceme pro ně právo na minimální mzdu, to znamená nemocenskou, dovolenou a podobně. Právě proto, abychom srovnali ty podmínky," uvedl europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti).

V současné době totiž většina takových lidí pracuje na živnostenský list, ačkoliv podle Bruselu samostatně výdělečnou činnost vlastně nevykonává. "Já nejsem úplně příznivec toho, že musíme platformy svazovat všemi nařízeními jako zaměstnance. Na druhou stranu si uvědomuji, že i platformy by měly mít odpovědnost za lidi, které využívají," uznal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:551841]

Návrh ale budí rozporuplné reakce. Někteří poukazují na to, že by mohl zkomplikovat život lidem, kteří takovou práci dělají jen občas a brigádně, například při studiu. "Obávám se, že ta legislativa je postavená tak, že by toto znemožnila. Strašně se bojím, jak často se to tady děje, že vlastně vylijeme s vaničkou i dítě," upozornila europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Pravidla se budou týkat například platforem, které po kurýrech posílají k zákazníkovi jídlo nebo nákup. A také takzvaných digitálních taxislužeb, které nabízejí přepravu prostřednictvím aplikací. "Naší hlavní prioritou zůstává, aby naši kurýrní partneři měli i nadále flexibilitu, kterou chtějí, spolu s férovou odměnou a ochranou, kterou si zaslouží," vysvětlila mluvčí Woltu Jana Jarošová.

Pravidla musí ještě formálně posvětit Rada Evropské unie. Členské státy poté budou mít dva roky na to, aby je uvedly do praxe.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.