Zaměstnavatelé a zaměstnanci v energetice se dohodli na dodatku ke kolektivní smlouvě vyššího stupně

„Je pozitivní, že se nám společně podařilo najít shodu na základních parametrech a na prodloužení platnosti kolektivní smlouvy do roku 2025,“ komentuje dosaženou dohodu ředitel ČSZE Richard Vidlička.

Vyjednávání o dodatku KSVS byla podle Richarda Vidličky letos složitá. První jednání proběhlo už na začátku září. „Je třeba si uvědomit, že inflace a zhoršení ekonomické reality dolehly i na zaměstnance energetického sektoru. Ten není tvořen pouze zaměstnavateli z řad velkých firem, ale i z mnoha středních i a menších podniků,“ zdůrazňuje ředitel ČSZE.

Argumenty zástupců zaměstnavatelů byly pochopitelné a oprávněné, a to i z pohledu zajištění jejich udržitelnosti do budoucna. Kolektivní smlouva vyššího stupně, tedy smlouva mezi organizací zaměstnavatelů a odbory, má v oblasti energetiky dopad na celé hospodářství. Členové ČSZE zaměstnávají několik desítek tisíc zaměstnanců.

Výsledkem kolektivního vyjednáváni je nárůst mzdových tarifů a odměn za pracovní pohotovost. „Nárůsty tarifů jsou nižší než ve státním sektoru a strany se dohodly na jednociferném nárůstu. S výjimkou odměn za pohotovost, které překročily desetiprocentní hranici,“ říká Ing. Zdeněk Liška, který se jako zástupce ČSZE na kolektivním vyjednávání podílel. 

Pokud jde o příplatek za práci ve ztíženém pracovní prostředí, byl v rámci kolektivního vyjednávání dohodnut automatický růst o tři procenta nad nejnižší přípustnou hodnotu dle legislativy.

„Je to zároveň dobrá zpráva pro všechny občany České republiky, protože udržení sociálního smíru v tomto strategickém odvětví je důležité i z pohledu zachování stability a nepřetržitého zajištění dodávek energií a souvisejících služeb v období energetické krize a tváří tvář konfliktu na Ukrajině,“ je přesvědčen Z. Liška. 

Podle ČSZE bude žádoucí dále rozvíjet sociální dialog, protože rok 2023 může být obtížným jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.