Zanzibar – tropický ráj Afriky

Zanzibar je součástí Tanzanie, zima vám tu rozhodně nebude. „Tropické klima zajišťuje příjemné počasí i teplý oceán, ideální na šnorchlování a potápění. Prostřednictvím česky mluvících delegátů CK Blue Style si v hotelu domluvíte výlety, na kterých můžete pozorovat delfíny, želvy obrovské i vzácnou opici guerézu červenou. Nebo lze navštívit plantáže koření, národní park Jozani – Chwaka Bay či Stone Town, což je historické centrum hlavního města Zanzibar,“ doporučuje expertka na cestování a obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek.

Stone Town je místní klenot

Hlavní město Zanzibar, a zejména Stone Town, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO, je skutečným pokladem východní Afriky. Mísí se v něm vlivy Afriky, Arábie, Indie i Evropy, které sem zavál námořní obchod. Procházejte se úzkými uličkami lemovanými tradičními domy s nádherně vyřezávanými dveřmi, mnohdy staršími než domy samotné, a užijte si atmosféru trhů s vůní exotického koření. Navštivte Dům zázraků postavený sultánem Barghašem jako největší dům ve východní Africe. Byl vybaven na tehdejší dobu všemožnými neznámými „zázraky“, jako třeba tekoucí vodou, elektřinou nebo výtahem. Nevynechejte ani ománskou pevnost a nechte se unést půvabem katedrály sv. Josefa, anglikánskou katedrálou nebo bývalými perskými lázněmi Hamamni. Nejen fanoušky skupiny Queen zavedou kroky k rodnému domu Freddieho Mercuryho. Nyní v budově sídlí muzeum této poprockové ikony.

Přírodní krásy Zanzibaru

Jozani Forrest

Rozsáhlý les se nachází 40 km od města Zanzibar a zabírá tři procenta ostrova. Je domovem mezinárodně významných druhů zvířat, včetně endemického a téměř vyhynulého levharta zanzibarského, guerézy červené a antilopy chocholatky zanzibarské. Jozani je jediným místem, kde lze tyto druhy zachovat v jejich přirozeném prostředí. Je zde zastoupeno pět důležitých typů vegetace: podzemní les, korálový les, slaniska, mangrovové lesy a mořské traviny.

Prison Island

Malebný ostrov vám nabídne fascinující pohled do historie, ačkoli nikdy nesloužil jako vězení, jak by se mohlo s ohledem na jeho jméno zdát. Je známý jako jedno z nejvyhledávanějších a nejzajímavějších míst díky unikátní komunitě suchozemských želv obrovských, dovezených ze Seychel. Dožívají se až 120 let a dosahují váhy až 250 kg. Úchvatné pláže lákají k plavání a šnorchlování, zatímco atraktivní přírodní scenérie nabízejí dokonalé záběry pro fotografy.

Kizimkazi

Rybářská vesnice na jihozápadním pobřeží je ideálním místem pro pozorování delfínů. Máte až 80procentní šanci je spatřit, zaplavat si v jejich společnosti a zažít neopakovatelné okamžiky.

Blue Safari a Mnemba Island

Vydejte se na celodenní výlet na tradiční plachetnici dhau a objevte krásy zátoky Menai s neobydlenými ostrovy a písečnými dunami. Vyskytují se v ní keporkaci a skákaví delfíni. Ostrov Mnemba nabízí jedinečné potápěčské zážitky a možnost pozorovat také želvy a žraloky velrybí.

Safari Tanzania

Zažijte bezprostřední blízkost nejvíce ohrožených zvířecích druhů a vydejte se na africké safari. Obrovským zážitkem je pozorování velké migrace zvířat národním parkem, která urazí až 800 km. Tento dechberoucí zážitek na pevnině Tanzanie je vzdálený pouhou půlhodinu od ostrova.

Gastronomie a suvenýry

Zdejší kuchyně, ovlivněná různými kulturami, je skutečným kulinářským dobrodružstvím. Základem mnoha jídel je maso, a to zejména kozí, hovězí a skopové, často podávané s brambory či zeleninou. Specialitou je biryani, rýže smíchaná s masem, rybami či zeleninou, dochucená voňavým kořením. Jistě si pochutnáte i na čerstvých mořských plodech a rybách.

Zanzibar je známý jako ostrov koření. Dárek, jímž zcela jistě uděláte radost, je hřebíček, proslulý silnou vůní a chutí, černý i bílý pepř, muškátový oříšek a kurkuma s léčivými účinky.

Tipy na ubytování

Hotel Villa Dida Resort se nachází na východním pobřeží a nabízí luxusní ubytování přímo u pláže. Resort poskytuje klidné prostředí ideální pro romantickou dovolenou a relaxaci. Hosté mohou využít výborný servis, lázeňské procedury a gurmánskou kuchyni.

​Pětihvězdičkový Hotel Karafuu Beach Resort & Spa nabízí luxusní ubytování pár kroků od bílé písčité pláže. Resort poskytuje elegantní bungalovy a prostorné vily s výhledem na oceán. Hosté mohou využít rekreační aktivity, jako je potápění, tenis a výlety po okolí. K dispozici jsou také animační programy, prvotřídní lázně s relaxačními masážemi a wellness procedurami.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.