Zápach, pálení očí a kašel. Chorvatské město čelí nesnesitelným podmínkám

Obyvatelé chorvatského Botince, který leží na okrajové části města Záhřeb, si stěžují, že se už od poloviny listopadu u jejich domů hromadí odpad. Podle deníku Dnevnik už mnoha z nich způsobil zdravotní komplikace.

"Hlásíme ohrožení zdraví a možnou ekologickou katastrofu v osadě Botinec! Od 22. prosince nemůžeme otevřít okna, protože cítíme extrémně silný a nesnesitelný smrad – kombinaci výkalů, hnoje a plynu. V posledním týdnu je to naprosto neúnosné," stěžují si lidé.

[chooze:article;value:540604]

​"Kromě toho, že máme znečištěné ovzduší a vodu pochybné kvality, tak nás bolí hlava, pálí oči a kašleme. I děti z mateřské a základní školy si na ten smrad stěžují," dodávají s tím, že situaci nahlásili už v prosinci. Od té doby se ale nic nezměnilo.

"Zavolali jsme místní policii i 112, ale je to uzavřený kruh. 112 pošle policii, policie řekne, že na to nemá pravomoc, a takhle to pokračuje," řekla Radiu HRT tamní obyvatelka. "Hlásili jsme to i na Státní inspekci, hlásili jsme to všem možným institucím, nikdo se zatím neozval," dodala.

Místní se obávají hlavně o zdraví svých dětí. Obávají se ale i možné ekologické katastrofy. Blíže neidentifikovatelný odpad je prý vyhazován v blízkosti oblasti ochrany vod.

Chorvatský premiér ukázal, jak vypadá nový úsek silnice u Rijeky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.