Západ Evropy bičují vedra. Člen královské gardy zkolaboval při nácviku oslav

Člen orchestru královské gardy v Londýně nevydržel teplotu přes 32 stupňů ve stínu a omdlel přímo uprostřed nácviku na oslavy narozenin Karla III. Podobně se k zemi sesunula i stráž francouzského prezidenta Macrona, když v Elysejském paláci vítal prezidenta Madagaskaru. Obě metropole už několik dní čelí teplotám kolem 30 °C.

"Mám ráda teplo. Ráda sedávám na sluníčku, ale tohle už je opravdu trochu moc," postěžovala si obyvatelka domova pro seniory v Londýně.

[chooze:article;value:508444]

Na jihu Velké Británie kvůli vedru na některých místech dochází voda a tamní vodárenské společnosti žádají zákazníky, aby využívali vodu pouze na vaření a hygienu. "Kvůli prudce rostoucím teplotám je spotřeba kohoutkové vody vyšší než obvykle. Žádáme zákazníky, aby vodu používali pouze k nezbytným účelům, aby voda zbyla na všechny," vyzvaly úřady.

Vysoké teploty, rozsáhlé požáry a nadměrné sucho se ve větší míře v posledních letech objevují po celém světě. Podle vědců je na vině globální oteplování. "Klimatologové opakují pořád a pořád dokola, že tyto extrémy budou pokračovat a že každým rokem budou teploty vyšší. A to je přesně to, čeho jsme právě svědky,“ sdělila klimatoložka Vikki Thompsonová.

Velká vedra jsou přitom podle odborníků tichými zabijáky. Britské úřady ve všech regionech proto vyhlásily vyšší stupeň nebezpečí, a to zejména pro ohrožené skupiny lidí nad 65 let. "Často si ta úmrtí neuvědomujeme, protože ti lidé nepadnou mrtví na ulici, ale promítne se to až do statistik později," vysvětlila klimatoložka Friederike Ottoová. Podle meteorologů s sebou vysoké teploty navíc přinesou i silné bouřky, které mohou zasáhnout Británii ke konci týdne.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.