Západ má chtít po Ukrajině příměří s Ruskem. Tlak necítím, tvrdí Zelenskyj

Po téměř dvou letech bojů mají západní mocnosti údajně vyjednávat s Ukrajinou o možném příměří s Ruskem. Bavit se měly mimo jiné i o tom, čeho je ochotná se Ukrajina vzdát, aby příměří nastalo. Podle prezidenta Zelenského ale žádný tlak na příměří ze strany západních spojenců necítí a zprávu popřel i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

"Já myslím, aby Rusko přestalo zabíjet a okupovat Ukrajinu, a to je výchozí bod jednání o míru. Může taková situace nastat v budoucnosti, ale dneska tam nejsme," prohlásil.

Zelenskyj také dodal, že s Moskvou o ničem jednat nehodlá. Místo toho se Ukrajina soustředí na členství v Evropské unii. V Kyjevě o tom jednal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

[chooze:article;value:528171]

"Musím říct, že jste skutečně pokročili. Dosvědčím to příští týden Evropské komisi až předloží svou zprávu o rozšíření. Chci vám říci, jak na nás reformy, které jste zvládli uprostřed války, udělaly dojem. Nikdy nesmíme zapomenout, že vedete existenční válku," řekla předsedkyně Komise.

V Zakarpatské oblasti mezitím zemřelo 20 ukrajinských vojáků, kterým zrovna velitel 128. brigády předával vyznamenání za zásluhy v současném konfliktu. Místo zasáhla podle velitele ruská raketa.

[chooze:article;value:527347]

"Od 6. listopadu byl v Zakarpatské oblasti vyhlášen třídenní celokrajský smutek. Naši hrdinové jsou naživu, dokud žije vzpomínka na ně a na jejich činy," sdělil šéf správy Zakarpatské oblasti Viktor Mykyta.

Rusko se v médiích také pochlubilo úspěšným testem nové ponorky, která je schopná nést jadernou hlavici. Zkouška ponorky přišla tři dny po ruském odstoupení od jaderné smlouvy, při kterém Moskva tvrdila, že jaderné testy neobnoví, dokud to neudělá Washington.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.