Západ nám nebude diktovat, co máme dělat, rozčílili se v Číně kvůli Ukrajině

Macronova výzva, aby se Čína snažila dostat Rusko k jednacímu stolu kvůli válce na Ukrajině, se v nejlidnatější zemi světa setkala s nevolí.

"Západ není v pozici, aby mohl dávat pokyny Číně, a už vůbec nemá nárok přehazovat na ni odpovědnost," prohlásil v sobotu čínský velvyslanec v Rusku Čang Chan-chuej pro list Izvestija.

Peking podle něj usiluje o mír už jenom tím, že žádné z bojujících stran nedodává na rozdíl od Evropy a USA zbraně.

[chooze:article;value:498564]

Francouzský prezident tento týden jednal v Pekingu s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. "Vím, že se na vás mohu spolehnout, že přivedete Rusko k rozumu a všechny k jednacímu stolu," řekl mu Macron.

"Jsem přesvědčený, že Čína je stěžejním hráčem ve snaze vrátit se k míru. S tím jsem přijel do Pekingu diskutovat, chci se pohnout. S prezidentem Si Ťin-pchingem budeme mluvit i o našem obchodním partnerství, klimatu, biodiverzitě a potravinové bezpečnosti," rozvedl později na twitteru.

Čína čelí od začátku ruské invaze do sousední země kritice, že se proti agresi otevřeně nevymezila. Tlak mezi Západem a Pekingem se stupňuje i kvůli častějším cestám evropských a amerických politiků na Tchaj-wan, který je de facto nezávislý, Čína ho ale považuje za svoje území.

Putinovo diplomatické fiasko. Už ho neberou vážně ani zaostalé státy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.