Západ nás obklíčil, jaderné zbraně budou v Bělorusku do léta, řekl Peskov

Moskva trvá na tom, že na západě Běloruska budou její taktické jaderné zbraně. V neděli to zopakoval mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov, píše státní tisková agentura TASS.

"Kolektivní Západ není nakloněn tomu, aby se připomínalo, že po Evropě jsou americké jaderné zbraně, kterými nás obklíčil. Ale hysterické reakce na naše plány na výstavbu skladovacích zařízení pro taktické jaderné zbraně v Bělorusku, v tom jsou dobří," řekl Peskov.

Kde přesně mají Američané na evropském kontinentu atomový arzenál, není veřejná informace. Už dříve ale uniklo, že by měly být v Belgii, Nizozemsku, Německu, Itálii a Turecku, uvedl portál CFR. Vlastní nukleární zbraně pak má Velká Británie a Francie.

[chooze:article;value:498819]

"Je důležité na to upozorňovat, protože reakce kolektivního Západu na oznámení prezidenta Putina je naprosto bezuzdná," dodal mluvčí Kremlu.

Putin záměr hájil argumentem, že tím Bělorusku coby svému největšímu spojenci zajistí "bezpečnostní záruky". Podle politologů chce ale ve skutečnosti odradit Západ od další pomoci Ukrajině, kterou ruská armáda před více než rokem napadla. 

Skladiště jaderných zbraní na běloruském území se podle Peskova otevřou nejpozději 1. července.

Putinovo diplomatické fiasko. Už ho neberou vážně ani zaostalé státy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.