Západ nikdy Rusko nezastaví, řekl Lavrov. Popsal, jak chce změnit uspořádání moci

"Hodiny multipolární historie tikají správným směrem," uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po pátečním jednání s prezidentem Eritreje. Vrátil se tak k už dříve používanému propagandistickému příběhu, že válka na Ukrajině je součástí proměny světového řádu.

Pád hegemonie Spojených států amerických a návrat systému několika rovnocenných mocností je podle Lavrova "objektivním a nezastavitelným procesem". Upozornila na to agentura TASS.

"Důkazem je rychlý rozvoj zemí jako Čína, Indie, rozvoj Turecka, Egypta, Brazílie, dalších zemí Latinské Ameriky a zemí Perského zálivu jako vlivných center," pokračoval.

[chooze:article;value:486364]

Západní země jsou prý bez šance tento proces zvrátit. "Přestože se kolektivní Západ, tedy Spojené státy, NATO a EU, které jsou zcela pod kontrolou Washingtonu, snaží přerod zastavit, jeho snahy jsou marné. Maximálně se vzmůžou na nějaké brzdění historického kurzu," uzavřel Lavrov.

Ruští představitelé se ve svých představách o úpadku Západu a vzestupu třetího světa často opírají o spojenectví s Čínou. Ukazuje se však, že ani pouto s nejlidnatějším státem světa nemá Moskva jisté, píše list The Diplomat. Podle odborníků se chce Peking z ekonomických důvodů letos zaměřit na posílení vazeb se Západem.

Zuřivá reakce na tanky pro Ukrajinu. Rusko hrozí, že srovná Berlín se zemí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.