Západ Polska zasáhlo silné zemětřesení. Přesáhlo 4 magnituda

Zemětřesení jihozápad Polska s epicentrem nedaleko Lubinu a Hlohova zasáhlo před desátou hodinou večer a trvalo zhruba půl minuty. Podle prvních předběžných informací Evropsko-středomořského seismologického centra mělo sílu téměř 5 magnituda, později tento úřad sílu upřesnil na 4,4 magnituda a doplnil, že se odehrálo v hloubce deseti kilometrů.  

https://twitter.com/LastQuake/status/1677054907717746689?s=20

Podle Ústavu fyziky Země Masarykovy univerzity v Brně se jednalo o tzv. indukované zemětřesení, tedy způsobené lidskou činností. Epicentrum bylo v bezprostřední blízkosti měděného dolu Rudna v Polkowicích, v důsledku podzemního průzkumu tak patrně došlo k nekontrolovatelnému posuvu skalního masivu. 

[chooze:article;value:511447]

​Pod zemí se v době otřesů nacházelo několik horníků, kteří se museli evakuovat. "Všichni jsou v pořádku a zdraví. Do šachty se dostali sami, i když v doprovodu záchranářů," řekla pro Radio Wroclaw mluvčí těžební společnosti KGHM Karolina Karwická. Z preventivních důvodů se všichni horníci museli podrobit lékařskému vyšetření. 

Radio Wroclaw doplnilo, že v době otřesů se zřejmě v nejvíce postižené oblasti pracovníci dolu nenacházeli. V deset hodin večer se totiž mění směna. 

Seismografy v Česku krátce po desáté hodině také zaznamenaly otřes, avšak velmi slabý. Lidé tak prakticky neměli šanci jej pocítit.

V polovině června zasáhlo zemětřesení také západ Francie. Poškodilo téměř 200 domů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.