Západ se musí připravit na nejhorší. Čína chystá útok, varují experti

Ostrovní stát Tchaj-wan je v posledních letech stále více v ohrožení. Nebezpečí pro jeho existenci představuje kontinentální Čína, která ostrov považuje za své právoplatné území a chce se jej opět zmocnit. A Západ, zejména Spojené státy, by s tím měly počítat.

Tak zní aspoň varování amerických admirálů. Jak uvádí portál CapX, admirál Philip Davidson, který velel americkému námořnictvu v Indickém a Tichém oceánu, v roce 2021 upozornil Senát, že Čína má v plánu zaútočit na Tchaj-wan do roku 2027. Jeho nástupce John Aquilino přišel se stejnými závěry.

Blížícímu se útoku Číny nasvědčují i její aktivity. Čínský prezident Si Ťin-pching si za jeden z hlavních cílů svého prezidentství vytyčil sjednocení Číny. "Tento problém si nemohou generace za generací donekonečna předávat. Sjednocení naší domoviny je historickou nevyhnutelností," prohlásil dříve v tomto roce Si.

[chooze:article;value:548546]

Úmyslům Číny nasvědčují i nedávno pořízené satelitní záběry z Vnějšího Mongolska, které je součástí Číny. Na záběrech lze vidět vojenské zařízení určené k nácviku boje ve městě. Areál je přitom věrnou kopií centra hlavního města Taipeje, které obsahuje vládní budovy i prezidentský palác.

Obavy z invaze vzbuzují také vojenská cvičení, která Čína pořádá v těsné blízkosti ostrova. Jak uvádí agentura AP, Čína v posledních měsících cvičení výrazně zintenzivnila. Výjimkou tak nejsou případy, kdy čínská letadla letí přímo na ostrov a až na poslední chvíli změní směr.

Naproti tomu hrozbu čínské invaze Spojené státy nepodceňují a důkladně se na ni připravují. USA Tchaj-wanu dlouhodobě poskytuje diplomatickou podporu a prohlašuje, že v případě napadení Čínou bude Tchaj-wan bránit i vojensky.

[chooze:article;value:547438]

K tomu USA nacvičuje se svými spojenci, které v Tichomoří má. Loni v srpnu pořádaly Spojené státy cvičení s Austrálií, kdy vojáci trénovali zejména vylodění na nepřátelské pevnině. Poté, co cvičení skončilo, navíc Američané v Austrálii nechali velké množství vojenského materiálu pro případ nouze, uvedla agentura Reuters.

Důvodů, proč Spojené státy hájí Tchaj-wan, je hned několik. Kromě strategické důležitosti ostrova jako opěrného bodu při válce s Čínou je Tchaj-wan důležitý i z ekonomických důvodů. Jde o zdaleka největšího výrobce polovodičů a počítačových čipů na světě. Na Tchaj-wanu se každoročně vyrobí až 46 procent všech polovodičů na světě.

Nevšední výuková místnost. Na Tchaj-wanu učí školáky zacházet se zbraněmi (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.