Moderní bydlení

Západ už válka unavuje. Ústupky Rusku nás ale zničí, varuje finská ministryně

Západní země jsou podle finské ministryně zahraničí Eliny Valtonenové znatelně unavené válkou na Ukrajině a stále častěji se podle ní objevují přání rychlého vyřešení konfliktu. "Skutečně se to děje. A tyto nálady sílí," cituje ji deník Financial Times.

Podle Valtonenové k celkové únavě Západu výrazně přispívá konflikt na Blízkém východě. "Tyto dva konflikty jsou samozřejmě velmi propojené, ale my Evropané bychom si měli uvědomit, že pokud dovolíme Rusku na Ukrajině vyhrát, pak výrazně oslabíme naši schopnost odstrašit případné protivníky," myslí si.

Vyzvala proto k dalšímu zpřísnění sankcí a posílení podpory Ukrajiny. Právě pomoc Ruskem napadené zemi ministryně považuje za jednu ze svých priorit. Oznámila to už skoro před měsícem, když Finsko představovalo svůj program pro předsednictví v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

[chooze:article;value:578642]

"Po dvou a půl letech ruské útočné války Ukrajina stále projevuje pozoruhodnou houževnatost. Je naší společnou odpovědností podporovat Ukrajinu v její zákonné obraně proti agresorovi. Je to náš hlavní úkol také v OBSE," prohlásila podle ukrajinské státní agentury Ukrinform.

Významnou část ukrajinské pomoci ale blokuje Maďarsko. Podle webu Euronews Budapešť zastavila přesun asi 6,6 miliardy eur (tedy asi 166 miliard korun) z rozpočtu Evropské unie na Ukrajinu a už více než rok a půl v této věci odmítá ustoupit. EU proto hledá způsoby, jak maďarské veto obejít.

Analytik: Sledujeme nejrychlejší postup Ruska na Ukrajině od jara 2022 (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.