Západní Evropou se přehnaly povodně. Španělsko dál trápí vysoké teploty

Extrémní počasí sužuje západ Evropy. Ve Velké Británii silné deště způsobily rozsáhlé záplavy. Zejména jižní část Londýna je pod vodou. Do ulic podle úřadů vyrazily desítky hasičů. 

Problémy hlásí i jihozápadní část Francie. I zde se kvůli několikadenním lijákům vylila voda z koryt řek. Úřady dokonce v některých městech vyhlásily třetí výstražný stupeň. "Uvnitř domu jsme měli 20 centimetrů vody a v koupelně dokonce 50 čísel. V noci jsme nespali a odčerpávali jsme z domu vodu," popisuje příval vody obyvatelka města Pons. Starosta tohoto města Jacky Botton oznámil, že na místě kvůli tomu otevřeli nouzové centrum. 

[chooze:article;value:532510]

​O tisíc kilometrů níže ve Španělsku by naopak tamní obyvatelé nějakou tu přeháňku ocenili. Na jihovýchodě země totiž místní zažívají nebývale teplý prosinec. Ve Valencii tento týden naměřili přes 27 °C, a v Málaze dokonce víc než 29 °C. Třicítky očekává i město Lorca. "Je tu velké horko. V deset hodin ráno jsem vyšel z domu jen v mikině a teď už jsou moc i dlouhé kalhoty," zoufá si jeden z obyvatel města. 

Vysoké teploty jsou v zimě i pro tento jižní stát velmi neobvyklé a úřady se obávají sucha. Vzhledem k teplotním kontrastům na území Evropy tak ani letos odborníci neslibují Vánoce na sněhu. Dublin, Londýn nebo Madrid nemají se sněhem skoro vůbec počítat. Největší pravděpodobnost bílé nadílky má být podle meteorologů na severu Norska. Tam se má sníh udržet na sto procent.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.