Moderní bydlení

Západní Evropu zasáhl hurikán Kirk. V Česku způsobí silný vítr

Velká oblačnost, déšť, vítr ale příjemné teploty. Tak by měl hurikán ovlivnit počasí v Česku už ve čtvrtek. "Přinese občasný déšť nebo dešťové přeháňky a také zesílení větru. A to zejména na severozápadní části našeho území. Tam se nárazy větru v průběhu nočních hodin budou pohybovat kolem 70 kilometrů v hodině. Větší škody by přinášet neměl," popsala meteoroložka Dagmar Honsová.

Od jihozápadu k nám bude proudit teplejší vzduch a přes den bude i kolem 20 stupňů Celsia. Na západě Čech si lidé ještě ve středu užívali sluníčka. Podle meteorologů ale bude podobných dnů jen málo. Hurikánová sezóna prý obvykle ovlivňuje, jak bude celý podzim vypadat.

[chooze:article;value:577673]

​My máme podzim rádi, když je sluníčko, chodí se na houby, ale když se objeví ta rozdováděná hurikánová sezóna, kdy hurikány přeběhnou přes Atlantik jako tlaková níže, tak se stává, že sluníčko vidíme sporadicky, prší, jsou mlhy a podobně," sdělil pozorovatel ČHMÚ Plzeň Rudolf Kovařík.

I sychravé podzimní dny je ale potřeba si zpříjemnit. "Já jsem doma a manžel jezdí furt do lesa. Furt vyšívám, dělám ruční práce," řekla respondentka. "Jdu na návštěvu, setkávám se se známými," uvedla další.

"Tady ve Varech bývávalo září vždycky nádherné. Letos to nějak propršelo, ale zase rostou ty houby," dodal další. "My jsme se přestěhovali na chalupu, jsme oba dva v důchodu a už jenom odpočíváme. A počasí? Každý den je krásný. Jestli prší, jestli sněží, nám to nevadí," svěřil se poslední respondent.

[chooze:article;value:577614]

​Výraznější problémy ale tlaková níže způsobená hurikánem Kirk způsobuje v západní Evropě. "Na sever Španělska přinesla poryvy větru o rychlosti 150 kilometrů v hodině. Během dopoledních hodin dorazila nad Francii, tam se nárazy větru pohybovaly na hranici vichřice – 110 kilometrů v hodině. Postupuje na území Beneluxu až nad Baltské moře," doplnila Honsová. 

U nás platí výstraha před silným větrem v severozápadních Čechách, Jeseníkách a Beskydech od noci až do čtvrtečního dopoledne.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.