Záplavové mapy: Sázava, Svratka a další. V kritických oblastech hrozí i stoletá voda

[chooze:gallery;value:37365]

​"Ústřední povodňová komise upozorňuje na extrémní ohrožení povodní v oblasti Českomoravské vrchoviny, kde nelze vyloučit, že kumulační průtoky mohou přesáhnout úroveň stoleté povodně," oznámil Hladík. Aktuální záplavovou mapu můžete sledovat na stránkách PZMK.cz. Data pro mapy připravil Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. M.

Nebezpečí podle něj hrozí na Sázavě, Svratce, Svitavě, Chrudimce a Novohradce i jejich přítocích. "Podobně v dalších více ohrožených oblastech, zejména v oblasti Jeseníků, nelze vyloučit podobně extrémní povodňovou odezvu," doplnil Hladík.

Povodňová vlna by podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) mohla přijít z oblasti Sázavy. "Bohužel tam žádný retenční prostor nemáme," upozornil. 

[chooze:article;value:573811]

"Nejsložitější situace by měla být na Českomoravské vrchovině," varoval Výborný. Stoletá voda by tam podle propočtů hydrometeorologů měla být v neděli večer.

V noci na pátek zároveň hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) varoval, že stoletá voda hrozí i v Českých Budějovicích. "Hydrometeorologové předpokládají, že ty dešťové srážky budou mnohem větší, což řádově povede k mnohem většímu navýšení hladin na řekách v Jihočeském kraji a zvýšení průtoků," upozornil. Na stoletou vodu se připravuje i Brno.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.