Záplavy sužují Rusko i Kazachstán: Bylo nutné evakuovat přes 100 tisíc lidí

V ruském městě Kurgan žije přes 300 000 lidí. Záchranáři tam evakuují obyvatele žijící v bezprostřední blízkosti rozvodněné řeky Tobol. Její hladina za pouhých 24 hodin vzrostla o více než půl metru kvůli jarní oblevě. V ohrožení jsou tisíce lidí.

Podle gubernátora včera voda zatopila několik čtvrtí, více než 600 obytných domů, přes 2 300 zahradních domků a také devět silnic.

[chooze:article;value:551556]

​Hladina vody v řece Tobol v posledních dnech stoupla nad deset metrů, tedy vysoko nad bezpečnou úroveň. Překonala tak maxima dosažená v roce 1994. Hladina má stoupat ještě nejméně následující dva dny.

Povodně, jaké země nepamatuje, zasáhly i Kazachstán. Záplavová oblast se nachází na dolním toku řeky Ural. "Procházíme teď těžkým obdobím. Je to celonárodní katastrofa. Nadcházejících deset dní bude nejkritičtějších," prohlásil kazašský prezident Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev.

Kazašská vláda vyhlásila stav národní katastrofy, který má usnadnit přesun finančních prostředků na humanitární pomoc. Evakuováno bylo více než 100 000 lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.