Zapomeňte na 10 tisíc kroků denně. Zde je skutečný počet, který byste měli ujít

Pokud patříte mezi ty, kteří se dennodenně trápí s krokovou výzvou, můžete si oddechnout. Nová studie publikovaná v časopise JAMA Network Open totiž ukázala, že k udržení zdravého životního stylu stačí ujít pouze osm tisíc kroků, tedy o dva tisíce méně, než říká výzva. Takový počet navíc nemusí být každodenní záležitostí.

To je ostatně další zajímavý výsledek, který tato japonská studie přinesla. Vědci tvrdí, že osmitisícovou hranici není potřeba nutně překonávat každý den. Výsledky výzkumu totiž ukázaly, že lidé, kteří ušli osm tisíc kroků jednou nebo dvakrát týdně, měli nižší procento rizika předčasného úmrtí, a to na skoro stejné úrovni jako lidé, kteří tolik kroků ušli denně.

[chooze:article;value:492675]

Jinými slovy lidé, kteří ušli osm tisíc kroků jednou až dvakrát týdně, měli o 15 procent nižší riziko předčasného úmrtí, zatímco lidé, kteří dosáhli hranice osmi tisíc kroků třikrát až sedmkrát v týdnu, měli takovou hranici pouze o jeden a půl procenta vyšší, tedy 16,5 procenta. Výzkumníci přišli s takovými výsledky poté, co vyhodnotili data od více než tří tisíc dospělých.

Zajímavým zjištěním bylo i to, že po přesažení osmitisícového milníku třikrát týdně procento stagnovalo. "Naše studie naznačuje, že samotná chůze, nebo pohyb těla obecně, i několik dní v týdnu má významné zdravotní přínosy," vysvětlil doktor Kosuke Inoue, který studii vedl a kterého citoval zdravotnický portál Health.

Většina odborníků se ale shoduje na tom, že dosažení alespoň podobného denního počtu kroků je dobrým cílem. Nejen že vás to rozhýbe, ale může to zkrátka prodloužit život a celkově přispět k zlepšení zdravotního stavu.

Studie ukázala, že řidiči vozu značky Škoda mají nejvyšší IQ. Nejnižší mají řidiči BMW a Fiatu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.