Zásadní průlom: Lékaři testují očkování proti rakovině. Výsledky jsou slibné

Američanku Samaru Rahmanovou trápily dlouhotrvající žaludeční potíže, které jednoho dne vyústily v neustupující průjmy. Rozhodla se proto navštívit lékaře. Ten ji ale řekl diagnózu, kterou nečekala.

"Věděla jsem, že se se mnou něco děje," popsala pro odborný portál Medical News. "Navštívila jsem proto lékaře, který mi provedl několik testů, a to včetně magnetické rezonance, která odhalila, že mám rakovinu slinivky," dodala.

Samara proto podstoupila operaci a následné chemoterapie. Její rodina se ale rozhodla, že najde léčbu, která by pomohla dlouhodobě udržet nemoc na uzdě. Zapojili se proto do klinické studie, která vyvíjí vakcínu. Ta se aplikuje pacientům po operaci a jejím cílem je zabránit návratu rakoviny, nebo ho alespoň oddálit.

[chooze:article;value:539943]

​Na rozdíl od jiných způsobů léčby je vakcína navržena tak, aby stimulovala imunitní systém a rozpoznávala a napadala rakovinotvorné buňky. Navíc má jít o univerzální vakcínu bez nutnosti přizpůsobovat ji konkrétním pacientům.

"Tento přístup má potenciál posílit tělu vlastní imunitní buňky zacílené na mKRAS u široké škály lidí. Je navržen tak, aby byl snadno vyrobitelný, a jakmile je vyroben, může být snadno dostupný pro použití bez nutnosti složitého přizpůsobení," uvedl podle portálu UCLA Health profesor medicíny a autor studie Zev Wainberg.

"Obzvláště jsem toužil po přihlášení Samary do této studie, protože měla velmi těžké období během chemoterapie a byla ve vysoce rizikovém stádiu nemoci," dodal. Léčbu zahájila v srpnu roku 2023 a v únoru letošního roku dostala posilovací dávku. Výsledky zatím vypadají slibně.

VFN v Praze snáze odhalí rakovinu. Pomůže jí k tomu nové vybavení za miliony (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.