Zásah NCOZ na generálním štábu: 10 lidí je zadržených, jde o armádní zakázky

[chooze:gallery;value:33311]

​Od úterního dopoledne zasahovali policisté z NCOZ na Generálním štábu Armády ČR. O zásahu jako první informovala Česká televize. "Mohu uvést, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení," uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Více se k případu odmítl vyjádřit.

​"Můžeme potvrdit, že v některých objektech Armády České republiky provádí Policie České republiky úkony související s trestním řízením. Resort ministerstva obrany, včetně armády, poskytuje policii maximální součinnost. Podrobnější informace v tuto chvíli nemůžeme poskytovat," uvedlo ministerstvo obrany na sociálních sítích. Stejné vyjádření pro TN.cz poskytla i mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

"Úkony v trestním řízení, které probíhají v některých objektech AČR (Armády České republiky, pozn. red.), nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení AČR a šetřené skutky se vztahují k období před nástupem současného vedení MO (ministerstva obrany, pozn. red.) a velení AČR," doplnila později Armáda ČR na sociální síti X.

[chooze:article;value:519894]

​Celý případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. "Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze vykonává dozor ve věci, v níž policejní orgán Policie České republiky, Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV, aktuálně provádí úkony trestního řízení. Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti devíti osobám, souvisí s veřejnými zakázkami ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě," uvedl státní zástupce Adam Borgula. Mikrovlnné sítě jsou součástí komunikační obranné struktury a jsou nezávislé na telekomunikačních operátorech.

Borgula pak ještě doplnil, že zadrženo bylo celkem 10 lidí: "O případných návrzích na vzetí obviněných do vazby bude rozhodovat státní zástupce zítřejšího dne."

Do hry vstupuje Dozimetr

Jak informoval portál iRozhlas, obvinění z úplatkářství čelí šestice lidí a tři firmy. Nikdo z obviněných ale není z ministerstva obrany, ani z armády. iRozhlas dále uvedl, že podle jeho zdrojů kauza souvisí s Agenturou komunikačních a informačních systémů.

Redakci Seznam Zprávy se podařilo získat dokument, v němž policie zdůvodnila úterní zásah na generálním štábu a dalších místech. Podle dokumentu se policie zajímá i o dva podnikatele, kteří jsou obvinění v kauze Dozimetr.

[chooze:article;value:499830]

​Kauza Dozimetr se týká zadávání zakázek v pražském dopravním podniku. Mezi třinácti obviněnými jsou podnikatel Michal Redl a bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (dříve STAN). Kvůli kauze rezignoval na svůj post ministra školství Petr Gazdík (STAN) a europoslanec Stanislav Polčák pozastavil své členství ve straně.

V druhé větvi kauzy Dozimetr, která se týká veřejných zakázek ve VZP, jsou obvinění čtyři lidé včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra.

Je potřeba počkat na výsledky šetření, říká bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý k úternímu zásahu policie. Na celý rozhovor ve vysílání TN Live se můžete podívat zde:

​V minulosti se řešila například kauza kolem nákupu letounů CASA. Obžalovaná byla tehdy ministryně obrany Vlasta Parkanová. Po deseti letech soudů ale kauza skončila osvobozujícím rozsudkem. Někdejší ministryně dostala odškodnění ve výši 1,6 milionu korun.

Kvůli podvodu ale poslal soud do vězení na pět let Marka Dalíka ve spojení s kauzou Pandur. Zakázka zněla na 107 těchto obrněnců za 14,4 miliardy korun, kterou schválila vláda Mirka Topolánka. Dalík byl propuštěn poté, co si odpykal půlku trestu.

Podívejte se na reportáž TV Nova o policejním zásahu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.