Zásah německých policistů: Odnesli Gretu Thunbergovou přímo z protestu

Známá aktivistka Greta Thunbergová se připojila k tisícům demonstrantů, kteří se snažili zabránit demolici vesničky Lützerath. Ta má uvolnit místo pro rozšíření uhelného dolu Garzweiler. "Německo si svým počínáním akorát dělá ostudu. Když vlády a korporace aktivně ničí životní prostředí, lidé se vzbouří," pronesla Greta podle deníku The Guardian na demonstraci.

V úterý se však část protestujících vydala blíže k dolu, kam je kvůli strmému okraji zakázaný vstup. Policie proto skupinu lidí pronásledovala a po chvíli ji obklíčila, kvůli čemuž propukla potyčka. Tři policisté raději světově známou aktivistku popadli a vzali ji pryč. Ta se u toho jen potutelně usmívala.

[chooze:article;value:475533]

"Greta byla součástí skupiny aktivistů, která se vydala k okraji dolu, kam se nesmí. Následně jsme demonstranty zastavili a Gretu jsme společně s dalšími aktivisty odvlekli na místo, kde už nebyli v bezprostředním ohrožení života, a snažili jsme se je identifikovat," řekl agentuře Reuters mluvčí tamní policie. Dodal, že jeden z aktivistů měl do dolu dokonce skočit. Zda se zranil, zatím není jasné. 

Násilné protesty se na místě nestaly poprvé, podle britského listu Independent zranili aktivisté už 70 policistů, házeli na ně totiž kameny a zápalné láhve. Napjatá situace na místě trvá už dva roky. Demonstranti se totiž snaží zabránit společnosti RWE, které důl patří, v tom, aby těžila uhlí a dodávala ho do tepelných elektráren. Společnost se však hájí tím, že uhlí je potřebné pro energetickou bezpečnost Německa v současné krizi.

[chooze:gallery;value:30001]

Podívejte se na video, jak německé protesty pokračují:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.