Zásah v Praze kvůli úniku chemické látky. Hasiči evakuovali 70 lidí

Sulfan čili sirovodík může být pro člověka velmi nebezpečný. Je jedovatý, dráždí dýchací ústrojí a oči. Nejprve způsobuje spíše nevolnost, při vysokých koncentracích ale může i zabít. 

Když hasiči dostali hlášení o možném úniku sirovodíku v pražské laboratoři, okamžitě vyrazili na místo. "Během likvidace nebezpečného odpadu v ulici Geologická došlo k úniku chemické látky, pravděpodobně sirovodíku. Měříme koncentrace, proběhla evakuace objektu. Na místě máme dvě jednotky a chemiky," oznámili v pondělí po desáté hodině ranní hasiči.

Po příjezdu na místo se ihned vrhli na odvětrávání prostor laboratoře. Ta sirovodík likviduje běžně. Tentokrát ale chemické látky skončilo v likvidační nádobě o něco více.

Přesto zásah probíhal podle mluvčího hasičů Martina Kavky spíše z preventivních důvodů, protože s tak vysokými koncentracemi, aby mohl plyn pro okolí představovat bezprostřední nebezpečí, se v laboratoři nepracuje. "Žádné zvýšené hodnoty jsme nenaměřili," ubezpečil.

[chooze:article;value:485070]

Za pomoci policistů hasiči evakuovali sedm desítek lidí. "Ty evakuace byly z preventivních důvodů," reagovala podobně jako Kavka policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

​"Na místě zasahuje posádka záchranářů, také záchranářů specialistů ZZUM, inspektor a speciální vůz Fenix. Z evakuovaných cca 70 osob nikdo zatím naši pomoc nepotřeboval, všichni jsou bez zranění," dodala k zásahu mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

V půl jedenácté už hasiči ubezpečovali veřejnost, že vše mají pod kontrolou. "Objekt jsme odvětrali, osoby se vrací zpět do objektu. Nikdo nebyl zraněn. Žádné nebezpečí nehrozí," uvedli.

[chooze:gallery;value:30081]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.