Zasáhne nás husté sněžení a kruté mrazy, shoduje se česká i norská předpověď

Česko by se po letech mohlo dočkat bílých Vánoc. Podle předpovědi na následující dny k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu až severu a přinese mráz i sníh. Na předpovědi se shoduje jak Český hydrometeorologický ústav, tak i oblíbená norská služba Yr.

Ochlazovat se bude už od následujících dní, a o víkendu se navíc přidá husté sněžení. V neděli by mohlo dokonce napadnout až 15 centimetrů sněhu a budou se tvořit sněhové jazyky. Po víkendu by sice mělo přestat sněžit, ale zato zesílí mrazy. Teplota by se neměla nad nulu dostat ani přes den a v noci bude až minus 12 stupňů.

A jak to bude vypadat v konkrétních dnech?

Předpověď na čtvrtek:

Oblačno až polojasno, na Moravě postupně zataženo. Na horách a na východě území místy, jinde ojediněle občasné sněžení, pod 300 m i déšť se sněhem. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -6 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na pátek:

Zataženo až oblačno, v Čechách zpočátku místy až polojasno. Ojediněle sněhové přeháňky. Na východě občasné sněžení, pod 500 m i déšť. Později večer ustávání srážek. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, v Čechách při malé oblačnosti až -7 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, na východě místy až 5 °C. Mírný jihovýchodní až východní, postupně severovýchodní až severní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na sobotu:

Převážně zataženo, ojediněle sněžení. Později na jihovýchodě občas sněžení, pod 300 m přechodně déšť, ojediněle mrznoucí. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, na východě kolem 1 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, na jihovýchodě místy až 4 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na neděli:

Převážně zataženo, od jihovýchodu se sněžením. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s. "Nová sněhová pokrývka by mohla být 2 až 15 cm a místy se budou tvořit sněhové jazyky," upozorňuje meteorolog Miloš Dvořák.

[chooze:article;value:477921]

​Výhled počasí na příští týden:

Zataženo až oblačno, na většině území, postupně místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -2 až -7 °C, postupně -5 až -10 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -12 °C. Nejvyšší denní teploty -5 až 0 °C.

Jestli ale před Vánocemi nepřijde tradiční obleva, si zatím meteorologové netroufnou předpovědět.

Podívejte se, jaké počasí nás čeká v následujících dnech:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.