Zásahová jednotka v Coloradu prohledala špatný dům, žena vysoudila obří odškodné

Porota státního soudu v Denveru rozhodla ve prospěch Ruby Johnsonové v pátek pozdě večer a verdikt v pondělí oznámila Americká unie občanských svobod v Coloradu, která důchodkyni v procesu pomáhala zastupovat, píše agentura Associated Press. Žaloba tvrdila, že policie získala počátkem ledna 2022 povolení k domovní prohlídce poté, co majitel ukradeného nákladního auta, ve kterém byly čtyři poloautomatické pistole, puška, revolver, dva drony, 4 000 dolarů v hotovosti a iPhone, vystopoval svůj telefon k jejímu domu pomocí aplikace Find My Iphone a informace o poloze následně předal policii.

Paní Johnsonová toho dne právě vyšla ze sprchy, když uslyšela z megafonu povel, aby všichni uvnitř vyšli s rukama nad hlavou. Když v županu otevřela vchodové dveře, uviděla na trávníku před domem obrněný transportér, po zuby ozbrojené muže s puškami a policejním psem a její ulici lemovaly řady policejních vozidel.

[chooze:article;value:544489]

V žalobě se uvádí, že detektiv Gary Staab získal příkaz k prohlídce domu důchodkyně neoprávněně, protože neupozornil na to, že informace z aplikace nejsou přesné a poskytují pouze orientační polohu, kde by se telefon mohl nacházet. Právníci Staaba a jeho nadřízeného seržanta Gregoryho Buschyho, který příkaz k prohlídce schválil a který byl rovněž žalován, se k události zatím nijak nevyjádřili. Stejně tak se k rozsudku odmítlo vyjádřit i Denverské policejní oddělení.

https://twitter.com/AP/status/1764848720061853806

Žaloba byla podána na základě ustanovení zákona o reformě policie, který byl přijat v roce 2020 krátce po vraždě George Floyda, a je prvním významným případem, který se dostal k soudu, uvedla coloradská organizace ACLU. Zákonodárci státu vytvořili právo žalovat jednotlivé policisty za porušení ústavy u státního soudu.

Dříve mohli lidé, kteří tvrdili, že se policie dopustila pochybení, podávat žaloby pouze u federálního soudu, kde je obtížné takové případy řešit, částečně kvůli právní doktríně známé jako kvalifikovaná imunita. Ta chrání úředníky, včetně policistů, před žalobami o odškodné za škody způsobené při výkonu jejich povolání.

Policie při vstupu do garáže použila beranidlo, přestože jim žena vysvětlila, jak mají otevřít dveře a rozbila stropní podhledy, když se snažila dostat do podkroví, přičemž policista stál na jedné z jejích zbrusu nových jídelních židlí, stojí v žalobě. Právní ředitel ACLU Tim Macdonald uvedl, že policisté měli během zásahu rovněž ulomit hlavu panence, která byla vytvořena podle předlohy paní Johnsonové. Dodal, že Johnsonová je černoška, ale v žalobě se neuvádí, že by rasa v případu hrála nějakou roli.

Podle Macdonalda byla největší škoda způsobena paní Johnsonové ztrátou pocitu bezpečí v jejím domě, kde jako svobodná matka vychovávala tři děti. Po incidentu žena trpěla vředy a problémy se spánkem a nakonec se přestěhovala do jiné čtvrti. "Pro nás šlo vždy o psychickou a emocionální újmu paní Johnsonové," řekl Macdonald.

Zásahová jednotka zatkla muže, který v Texasu zastřelil pět lidí (3/2023):

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.