Zasedne Rada NATO-Ukrajina. Je to naléhavé, volal Zelenskyj do Bruselu

Jednání Rady NATO-Ukrajina se uskuteční na úrovni velvyslanců, informovala agentura Reuters. Probírat budou obilnou dohodu, díky které mohly ukrajinské lodě vyvážet obilí. V pondělí přestala platit.

Radu svolal generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg po sobotní žádosti Zelenského. "Navrhl jsem Jensovi, aby neprodleně svolal radu kvůli naléhavým krizovým konzultacím. Schůzka se uskuteční v nadcházejících dnech. Můžeme překonat bezpečnostní krizi v Černém moři," řekl ukrajinský prezident.

[chooze:article;value:514408]

"Stoltenberg a Zelenskyj diskutovali o pokračujících pokusech Ruska udělat z jídla zbraň, která zasahuje miliony nejzranitelnějších lidí po celém světě," doplnila mluvčí NATO Oana Lungescuová.

Obilnou dohodu iniciovalo Turecko v reakci na rusko-ukrajinskou válku, za podpory Organizace spojených národů (OSN) ji země uzavřely 27. července 2022. Moskva ji v pondělí odmítla prodloužit, protože Západ prý ignoruje její požadavky ohledně vývozu ruských potravin, připomněl portál NDTV.  

[chooze:article;value:514185]

"Dohodu o převozu obilí jsme znovu a znovu prodlužovali. Prokázali jsme obrovskou trpělivost a toleranci. Doufali jsme, že naši zahraniční kolegové konečně začnou plně dodržovat dohodnuté podmínky. Nic takového se však nestalo," tvrdil ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň pohrozil, že lodě plující do ukrajinských přístavů bude Rusko považovat za vojenské cíle.

Rada NATO-Ukrajina vznikla na aliančním summitu ve Vilniusu, první ustavující zasedání proběhlo 12. července.

V pondělí vyplula poslední loď s ukrajinským obilím. Černomořská dohoda vypršela:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.