Moderní bydlení

Záškrt se Česku vyhýbal téměř 30 let. Za poslední rok se objevil už 10. případ

Výskyt onemocnění v Česku značně omezilo povinné plošné očkování, které začalo v roce 1946. Až do roku 2022 pak lékaři v zemi žádný případ nezaznamenali, a to celých 27 let.

"Očkování je stále nejúčinnější ochranou před záškrtem. Bohužel u člověka dochází k postupnému vyvanutí imunity a efektivita očkování v průběhu let slábne. Proto je dospělé populaci doporučováno přeočkování," radí na webu Státní zdravotní ústav (SZÚ).

[chooze:article;value:475358]

Za poslední rok, tedy od dubna roku 2022, eviduje SZÚ celkem 10 případů záškrtu v České republice. V letošním roce Národní referenční laboratoř (NRL) Státního zdravotního ústavu potvrdila čtyři případy kožní formy záškrtu a jeden případ respirační formy infekce.

Jen hygienici na Vysočině řeší za posledních 12 měsíců už druhý případ záškrtu. Nemocný se zřejmě nakazil od svého mazlíčka. "Pacient je hospitalizován na infekčním oddělení a je léčen antibiotiky. Pravděpodobným zdrojem infekce je jedno z domácích zvířat, kočka nebo pes, které pacient chová," popsal ředitel Krajské hygienické stanice kraje Vysočina Jan Pečinka.

Záškrt je bakteriální onemocnění. Kožní forma se projevuje obvykle bolestivými otoky, vředy či špatně se hojícími lézemi. Nemoc je nutné léčit antibiotiky. Respirační forma se pak obvykle projevuje postižením sliznic dutiny nosní nebo nosu.

Začátkem letošního roku se potvrdila kožní forma záškrtu u staršího pacienta z Olomouckého kraje, kterému se nehojil bércový vřed na noze. Další případ, avšak respirační formu, hygienici zaznamenali v únoru u chlapce z Pardubického kraje. V dubnu pak laboratoř odhalila kožní formu záškrtu u muže ve středním věku z Prahy a chlapce z Moravskoslezského kraje. Tento týden odborníci zaznamenali stejnou formu nemoci u staršího pacienta z Vysočiny.

[chooze:article;value:501949]

"Zvýšený počet zachycených případů korynebakterií v terénních laboratořích je dán pravděpodobně také zavedením lepší diagnostiky infekčních patogenů, mezi které patří i právě korynebakterie. Díky tomu se může dostávat i více zachycených vzorků k potvrzení do NRL," uvedla v souvislosti s nárůstem zachycených pozitivních případů zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Kateřina Fabiánová.

Epidemie svrabu

Česko navíc bojuje s největší epidemií svrabu za posledních 30 let. Tato vysoce infekční kožní nemoc zasáhla prakticky celou republiku. Už na začátku dubna přitom hygienici evidovali přes 2 600 případů, což je více než dvojnásobek běžně za celý rok.

Podle odborníků svrab postihuje všechny bez rozdílu rasy, věku nebo pohlaví. Zatímco v minulosti byl jeho výskyt často spojován s lidmi, kteří žili ve špatných hygienických podmínkách, v současné době to už úplně neplatí.

Onemocnění se přenáší při těsném kontaktu s nemocným. K šíření silně napomáhá nízká hygienická úroveň či promiskuita. Více informací včetně toho, jak svrab léčit, se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Svrab nejvíce postihuje mladé lidi a seniory. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.