Zastánce očkování Prymula si pro 4. dávku nepůjde. Přiznal i slabiny vakcín

Ministerstvo zdravotnictví spustilo očkování čtvrtou dávkou proti koronaviru v polovině července, registrace pak začala o měsíc později. Posilující dávka je dostupná všem lidem nad 18 let, resort ji doporučuje zejména těm nad 60 a rizikovým pacientům.

Přestože je epidemiolog Roman Prymula od začátku pandemie zastáncem očkování a vakcinaci doporučuje, v rozhovoru pro Seznam Zprávy sdělil, že si čtvrtou dávku už aplikovat nenechá. "Mám tři. Jsem hluboce přesvědčen, že čtvrtá dávka má velký význam pro kategorii osob nad 75 let věku. U těch ostatních už je to věc doporučení," řekl Prymula.

[chooze:article;value:467161]

Epidemiolog zároveň přiznal, že vakcíny mají i své slabiny. "Dominantně se využil transportní systém na bázi mRNA, který se sice vyvíjel už v podstatě desítky let zpátky, ale nevyvíjel se pro vakcíny. Vyvíjel se pro léčbu onkologických onemocnění. Takže se úplně neřešilo, jestli tento systém má nějaké drobné komplikace, nebo nikoliv, což u vakcín, které se dávají preventivně, samozřejmě řešíme. Takže tady máme určité spektrum komplikací, které se logicky musí připustit, objektivně tady prostě jsou," dodal Prymula.

Podle Prymuly je největším problémem riziko trombózy. "Komplikace se dominantě týkaly vakcíny AstraZeneca. A byla tady fáze, kdy ta vakcína byla stažena. To jsou věci, které se vyskytnout mohou," vysvětlil epidemiolog.

Prymula je přesvědčený, že má očkování velký význam před příchodem velké vlny. "Ale chci zdůraznit, že je naprosto nezbytné, aby si lidé, kteří měli dvoudávkové schéma, dali třetí dávku. Tam je přidaná hodnota veliká, tam se to dramaticky posunuje i co do délky ochrany," uzavřel Prymula.

Odborníci mají jiný názor

Podle českých odborníků je podání čtvrté dávky naprosto bezpečné. Většina z nich už dokonce další očkování podstoupila. "Ano, už jsem očkován. Samozřejmě je to bezpečné," řekl TN.cz vakcinolog Roman Chlíbek. "Čtvrtou dávku mám, nechal jsem si ji aplikovat," uvedl epidemiolog Petr Smejkal.

[chooze:article;value:471571]

Někteří jsou také pro pravidelné přeočkování, jako je tomu například v případě chřipky. "Já očkovaný nejsem, ale pokud se k tomu dostanu, tak se naočkovat nechám. Myslím si, že jsme se dostali do podobného stadia jako s očkováním na chřipku, kdy se člověk musí nechat naočkovat každý rok, aby měl funkční ochranu," nastínil virolog Jiří Černý z Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze.

"Čtvrtou dávku už mám, má ji moje maminka i manželka. Má ji velké množství zdravotníků. Je to standard. Lékařská komora očkování doporučuje a podporuje. A to nejen proti covidu-19, ale i proti chřipce," uvedl šéf České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Vakcíny totiž chrání před těžkým průběhem onemocnění. "Já to vidím ve své ordinaci. Přichází pacienti, kteří prodělali koronavirus a tvrdí, že o tom skoro ani nevěděli. Jedná se o ty, kteří jsou přeočkovaní," uzavřel Kubek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.