Zastavme válku a mluvme o míru, vyzývá Pavel. Babiš se proti jeho slovům bouří

Podle prezidenta Petra Pavla čelí Evropa největší bezpečnostní hrozbě od druhé světové války. Vyřešit by ji mohlo ukončení bojů na Ukrajině, kde je nyní situace napjatá. "Bylo docela jasné, že s lepším počasím Rusko zahájí ofenzivu. Ukrajinci se na to dlouho připravovali. Žádali nás o větší dodávky munice a vybavení," řekl prezident v rozhovoru pro Sky News

Ale právě v dodávkách zbraní jsme prý příliš opatrní. "Musíme vyhodnotit riziko eskalace. Ukrajinci prohrávají své životy i zemi a můžou prohrát i v této válce," zdůraznil Pavel. S takovou by totiž válka mohla prý trvat ještě dlouho.

[chooze:article;value:555474]

​"Musíme být realisté. Bylo by naivní říkat, že Ukrajina dokáže znovu dobýt okupovaná území v dohledné budoucnosti. Rusko se jen tak oblastí, které okupuje, nevzdá. Potřebujeme zastavit válku a pak začít debatovat o budoucím uspořádání. Mohl by vzniknout nějaký druh kompromisu, ale ne bez souhlasu Ukrajiny, Ruska a zemí, které budou garantem této dohody," dodal.

Jenže právě slova o míru rozpoutala v řadách opozice vlnu nevole. "Rok a půl říkám, že je třeba pokusit se zastavit boje a začít jednat. Ukrajina každým dnem přichází o další části území a hlavně tam umírají lidé. Jsem rád, že se na tom konečně shodneme i s panem prezidentem. Jen nevím, co teď budou říkat všichni ti, kteří za takový názor dosud kreslili na tváře ruské vlajky a mluvili o kolaborantech," reagoval šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

A obořil se i jeho stranický kolega a poslanec Karel Havlíček. "Když to naznačím já, je oheň na střeše," postěžoval si na sociální síti X. Jejich reakce ale nenechaly chladného ani samotného prezidenta, který zdůraznil, že o podporu Ukrajiny všemi prostředky v souladu s mezinárodním právem usiluje dlouhodobě.

[chooze:article;value:554619]

​"Rusko samo má v rukou okamžité ukončení konfliktu. Nemá o něj ale zájem, dokud bude mít naději na naplnění svých cílů – tedy ovládnutí Ukrajiny, odstranění demokraticky zvolené vlády a demilitarizace suverénní země. I proto je podpora Ukrajiny tak důležitá i pro nás," uvedl.

Hledání řešení konfliktu podle něj musí probíhat souběžně, aby "i Rusko pochopilo, že vojenské řešení neexistuje". V červnu se proto chystá zúčastnit mírové konference pořádané na Ukrajině, na kterou ho pozval tamní prezident Volodymyr Zelenskyj.

Deset let od výbuchu ve Vrběticích. Místo navštívil prezident Petr Pavel (04/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.