Závaží v sukni či zákaz barvení vlasů. 10 absurdních pravidel královské rodiny

[chooze:gallery;value:33160]

​Členství v královské rodině má sice určitá privilegia, ale existuje také přísný protokol oblékání,  který musí členové královské rodiny dodržovat. Níže v článku najdete top deset, někdy až podivných, pravidel monarchů, která musí dodržovat.

1. Diadém 

Nosit na hlavě korunku jako princezna, o tom sní snad každá malá holka. Diadém mají lidé spojený hlavně s princeznou Dianou. Podle etikety smí dámy nosit klobouky jen do 18. hodiny a poté je má nahradit diadém. Nosit jej ale na královském dvoře smí jen provdané ženy.

2. Černé oblečení

Členové britské královské rodiny si musí před cestou zabalit do kufru alespoň jeden černý outfit. Důvod je poněkud morbidní, ale královská etiketa to vyžaduje kvůli případnému úmrtí člena rodiny. Je tak totiž okamžitě k dispozici smuteční oděv.

[chooze:article;value:519902]

​3. Punčochy

Dámy patřící ke královské rodině musí vždy nosit punčochy, a to i v létě. Je totiž přísně zakázáno ukázat holou nožku. A tak se často volí punčošky velmi jemné a prodyšné, které skoro nejsou vidět. Pravidlo nosit punčochy porušila samozřejmě Meghan Markleová na zásnubních fotkách. A prý to později pěkně schytala.

4. Krátké kalhoty

Ani mužská část monarchů to nemá jednoduché. Mladí princové musí nosit šortky až do svých osmi let. Aby královský potomek nemusel v zimě mrznout, nosí k nim i podkolenky.

5. Boty

Boty se také neobejdou bez královských nařízení. Dámám je dovoleno nosit lodičky na podpatku. Klínový podpatek se však považuje za nevhodný. Baleríny ani tenisky ale na veřejnost rozhodně nepatří.

[chooze:article;value:517854]

6. Kabát

Občas se královny, princezny a vévodkyně jistě hodně zapotí. Nesmí si totiž svlékat kabáty ani při vstupu do budovy nebo za teplejšího počasí. Zakazuje to královská etiketa.

7. Kabelky

Kabelky nejsou u šlechtičen pouze módní doplněk. Často je používají jako zdvořilou záminku, jak se vyhnout podávání ruky. V oblibě tak bývají zejména psaníčka, ta se musí držet oběma rukama a splňují ještě jeden účel. Dámy se jimi brání nechtěným pohledům na dekolt, třeba při vystupování z auta, kdy se musí ženy předklonit.

8. Vlasy

Jednou blondýna, podruhé brunetka? To je u královské rodiny nepřípustné. Barvit si vlasy je povoleno jen k zakrytí šedin. Ani výstřední typ účesů není dovolen.

[chooze:article;value:519803]

9. Nehty

Barevně nalakované a dlouhé nehty u dam s modrou krví neuvidíte. Jsou také přísně zakázány. Dovolený mají průhledný lak nebo jen velmi jemné odstíny růžové. Královna Alžběta II. po celou dobu panování používala jednu, poměrně levnou značku laků. A vlastnila prý stovky lahviček tohoto laku, aby si mohla být jistá, že se nikdy nepřestane vyrábět.

10. Sukně

Aby nedošlo k faux pas, při kterém vítr nadzvedne někomu z královské rodiny sukni, všívá se dámám zespod několik závaží. Často se používají olůvka sloužící jinak k napínání záclon. Jestli to samé platí i pro pány ve skotských kiltech, už není známo.

Prvnímu roku bez královny Alžběty II. se věnuje speciál TN Live, který můžete sledovat právě teď na TN Live.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.