Závislost na mobilech roste. Nejhůře jsou na tom mladí

Více než šest hodin tráví každý den přibližně pětina Čechů s mobilem v ruce. Nadměrné používání moderních technologií má přitom podle odborníků negativní dopad na duševní zdraví. "Je to vliv jednak na míru depresí, úzkostí, vnímáme i větší osamělost," domnívá se Jana Klusáková Seďová, socioložka a ředitelka organizace Replug me Education

Podle výzkumu, který si nechal zpracovat mobilní operátor O2, téměř polovina české populace technologie nevyužívá zdravě a vědomě.

[chooze:article;value:548061]

​​​"Nezávisí to jenom na tom, jak moc času vlastně na tom mobilu strávíme, ale jak kvalitně ho trávíme," upozorňuje Tereza Friedrichová z NMS Market Research.

Nízký index digitálního zdraví mají nejčastěji mladí lidé do 34 let. Na svém telefonu tráví podle průzkumu přibližně o 3 hodiny a 20 minut více, než by si přáli.

I když jsou mladí lidé nejohroženější skupinou, téměř 60 procent z nich si uvědomuje, že má s používáním technologií problém. Možností, jak ho řešit, je více.

"Důležité je vypínat si notifikace, umět odložit telefon. Před spaním si dát ten čas bez technologií, vyčistit si hlavu, dělat něco jiného a ideálně nemít mobil vůbec u postele," připomíná socioložka Seďová.  

[chooze:article;value:547694]

​Pomoct může i nová kampaň zaměřená na digitální zdraví Čechů. Prostřednictvím jednoduchého testu si lidé mohou sami ověřit, jak na tom jsou.

"Na základě hloubkových rozhovorů se zákazníky jsme zjistili, že technologie je baví, jsou pro ně super, ale mají i svoje stinné stránky," uvádí ředitel marketingu O2 David Daneš.

"Právě proto jsme vymysleli tuto iniciativu a vytvořili také ten samotný nástroj, který najdou zákazníci na mikrosite digitální zdraví nebo v aplikaci Moje O2," dodává Daneš. Začít však lze i jednoduše, třeba jen víc nad používáním telefonu přemýšlet.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.