Závislých dětí přibývá. Odborníci varují před úbytkem lékařů a legalizací konopí

V rámci oslav 75 let od vzniku adiktologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se lékařští odborníci rozhodli upozornit na problematiku dětských závislostí. Právě počty velmi mladých (a naopak poměrně starých) závislých lidí začaly podle primáře kliniky Petra Popova v posledních letech růst.

Závislostí na tabáku trpělo v Česku v roce 2018 přes 44 tisíc dětí, nadměrně pilo asi 114 tisíc dětí a dospívajících, konopí opakovaně kouřilo odhadem 63 tisíc dětí a například pervitin bralo 2,7 tisíce dětí. "Toto jsou předcovidová čísla, dnes jsou ještě asi o 10 až 20 procent vyšší," zdůraznil pak přednosta kliniky Michal Miovský.

Podle dětské lékařky a předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Aleny Šebkové český stát v této oblasti výrazně zaspal. "Důležitá je především prevence. Ze strany státu je aktivita nedostatečná," tvrdí.

[chooze:article;value:521271]

Kořeny těchto problémů prý ale leží hlouběji v české společnosti, kde panuje vysoká tolerance k některým látkám, hlavně k alkoholu. "Téměř každé dítě ve věku 13 let zkušenost s alkoholem má. Dostávají ho většinou od rodičů," upozornila Šebková.

"Naše společnost by si měla říct, jestli budeme drogy dělit na měkké a tvrdé, nebo návykové látky přestaneme tolerovat, ať už jsou jakékoliv. Za sebe a své kolegy z odborné společnosti můžu říct, že jsme ostře proti legalizaci marihuany, protože dětem dáváme signál, že kromě alkoholu a tabáku přibývá další povolená návyková látka a vlastně se nic neděje," zdůraznila.

Před legalizací marihuany varovali taky její kolegové. "Pro nás je nepřijatelná hlavně ta komercionalizace – srovnatelná s alkoholem nebo tabákem. Souhlasíme naopak s dekriminalizací. Náš stát ale neumí tyto látky regulovat efektivně," tvrdí Miovský.

[chooze:article;value:518114]

"Po legalizaci vždycky došlo k nárůstu počtu uživatelů a nárůstu počtu lidí, kteří s tím mají nějaké problémy. Narostl tak tlak na zdravotnický systém. Rostou například problémy s duševním zdravím – je tam provázání s chorobami, jako je schizofrenie nebo bipolární poruchy," varuje pak Popov.

​Svůj boj se závislostí mladistvých však nevzdávají. A to ani přes velký problém, kterým je nedostatek lékařů. "Důležitý je přístup k terapii a včasný záchyt závislosti. Bohužel je nedostatek psychologů, psychiatrů, ale i dětských praktiků," říká Šebková. "Nedostatek dětských psychiatrů graduje a v příštích třech až pěti letech to bude hotová tragédie. Podobně je to s dětskými psychology," doplnil Miovský.

[chooze:article;value:520187]

Do vzdělávání ohledně záchytu závislostí proto chtějí adiktologové kromě pediatrů zapojit také gynekology. "Je to místo, kam minimálně polovina populace musí. Ukazuje se, že záchyt závislých přes ženy a matky je vysoce efektivní," vysvětlil myšlenku za celým nápadem Miovský.

Kurz je přitom udělán tak, aby byl pro lékaře co nejdostupnější. Celý je například on-line a lékaři jej můžou absolvovat z pohodlí svého domova. Částečně pomoci má také vznik dětské adiktologie jako oboru s pevnou koncepcí. Projekt by měla v blízké době odsouhlasit vláda. Bez vyřešení ostatních zásadních problémů je prý tento krok ale nedostatečný.

​České děti patří v pití alkoholu na špici v Evropě. Strážníci jej řeší denně (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.