Závislých v Česku přibývá. Pojišťovny na ně vynaložily rekordní sumy

Současné století je podle odborníků stoletím závislostí. K alkoholu, cigaretám nebo drogám se přidaly i závislosti na sociálních sítích nebo na jídle.

"Někteří pacienti volí vlastně zvýšení dávek zejména tedy sacharidů proto, aby zajedli úzkost," vysvětlil psychiatr Pavel Doubek. "V loňském roce VZP vynaložila rekordní sumu na léčení závislostí, a to jednu miliardu a tři sta miliónů korun," poznamenala mluvčí VZP Viktorie Plívová.

"V loňském roce jsme na léčbu závislostí vydali více než čtvrt miliardy korun. Nejvíc šlo na úhradu hospitalizace. Celkem se se závislostí léčilo téměř 14 500 našich pojištěnců," sdělila mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová.

[chooze:article;value:502096]

Závislost na alkoholu je podle dat zdravotních pojišťoven tou nejčastější, se kterou se lidé léčí. Podle evropských dat jsme totiž v pití přeborníci. Každý Čech nad 15 let během roku průměrně vypije téměř 12 litrů čistého alkoholu. Jsme tak druzí nejhorší v celé Evropské unii.

Největší česká zdravotní pojišťovna za léčbu alkoholismu loni utratila zhruba 840 miliónů korun. Pojišťovnám meziročně přibyly stovky pacientů. Podle dat to jsou častěji muži, kteří se rozhodnou léčit.

Problémy s alkoholem měl i 26letý Pavel. "Jsem pomalu denně přišel z práce, zapnul muziku a otevíral lahve, začalo se to lámat až v momentě, když jsem začal chodit k odborníkovi," prozradil.

[chooze:article;value:510270]

Kromě alkoholu náklady vzrůstají i za léčbu drogově závislých nebo kuřáků. V Česku pravidelně kouří přes dva miliony lidí. 

Podle lékařů má o léčbu závislostí zájem čím dál tím víc lidí. Problémem jsou ale kapacity. Ve státních léčebnách se mnohdy na místo čeká i několik měsíců.

Pije navíc stále více žen. Žen závislých na alkoholu už je skoro stejně jako mužů. Přitom ještě před deseti lety byl počet žen, které nadměrně konzumovaly alkohol, poloviční. 

Ženy při pití alkoholu nejčastěji sahají po vínu a oproti mužům pijí doma samy. Podle odborníků se nadměrné užívání alkoholu rapidně zvýšilo u dívek mezi 15 až 19 lety a u žen od 25 do 35 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.