Závod o znovudobytí Měsíce je v plném proudu. Na tahu je teď Indie

Kolem Měsíce je poslední dobou opět rušno. Rusko, Indie, Japonsko, Čína, Izrael nebo Spojené státy – právě tyto vesmírné velmoci se předhání v tom, kdo z nich bude mít větší zásluhy v objevování jediné přirozené družice Země.

Velmi blízko k úspěchu je momentálně Indie. Už ve středu by její modul Vikrám měl přistát na povrchu Měsíce, a to blízko málo prozkoumaného jižního pólu. Pokud se přistání podaří, bude Indie po Spojených státech, bývalém Sovětském svazu a Číně čtvrtou zemí světa, která to dokáže.

"Indie se už nějakou dobu netají tím, že na Měsíci chce přistát. Je to velmi komplexní program a jeho cílem by mělo být dopravit i pilotovanou posádku," objasnil odborník na kosmonautiku Jan Spratek. 

[chooze:article;value:518665]

​Z neúspěchu se stále vzpamatovává Rusko. Jeho první expedice k Měsíci po 47 letech skončila nárazem modulu Luna-25 do měsíčního povrchu. "Motory se v poslední fázi mise vypnuly později, než měly. Myslím, že hlavní příčinou neúspěchu je přerušení lunárního programu na téměř 50 let. Musíme se teď znovu naučit ovládat všechny technologie včetně těch moderních," uvedl šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Jurij Borisov. 

"Rusko chce především navázat na velmi úspěšný sovětský program Luna, kdy se jim podařilo několikrát přistát na Měsíci. V tomto kontextu se nevzdává," tvrdí Spratek. 

Na další pokus o přistání na Měsíci se chystá tuto sobotu i Japonsko. V neposlední řadě se na Měsíc znovu chystají i Spojené státy. V rámci třetí fáze mise Artemis by v roce 2025 mohl po více než půl století na měsíčním povrchu znovu stanout člověk.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.