Závod se musel zrušit. Ryby ve znečištěném rybníku uhynuly

[chooze:gallery;value:32040]

K rybníku v Drozdicích museli v sobotu ráno přijet hasiči. "Důvodem byl úhyn ryb v místním rybníku," informovala mluvčí hasičů Vendula Horáková. Rybáři tak nemohli uspořádat závod, který na tento den plánovali, jelikož jim zvířata uhynula.

"Při příjezdu hasičů na místo bylo mrtvých ryb jen několik, ale postupně jich přibývalo. Hasiči ihned nasadili čtyři plovoucí čerpadla tak, aby jimi byla voda okysličována," sdělila Horáková. Na místo přijeli i odborníci z Institutu ochrany obyvatelstva a odebírali vzorky vody.

Laboratoř potvrdila, že je ve vodě dost kyslíku. "Odebrané vzorky také ale potvrdily, že se ve vodě nachází 1,6 amonných iontů, což je ukazatelem znečištění vody," upozornila Horáková.

[chooze:article;value:506029]

Přes Drozdice se v pátek prohnaly extrémní přívalové deště. Z průmyslové zóny tak mohly do rybníka vytéct chemikálie. "Hasiči odebrali vzorky i na přítoku do rybníku a u přečerpávací stanice VAK," poznamenala mluvčí hasičů.

Rybník nyní hasiči ředí čistou vodou. "Nadále zjišťujeme možný zdroj znečištění. Jsme stále na místě události," doplnila po 11. hodině Horáková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.