Moderní bydlení

Zavřené obchody o svátcích rozdělují politiky. ODS chce omezení zrušit

Sedm dní o státních svátcích musí mít zavřeno všechny prodejny nad 200 metrů čtverečních. Ostatních svátků se to netýká, včetně těch, které nás čekají v pátek a v sobotu. Podle některých občanů je systém, kdy zákaz pro některé dny platí a pro jiné ne, zmatečný. Poslanci z vládní ODS to právě kvůli tomu chtějí změnit.

"Nám právě přišlo podivné, nechci říct hloupé, že existují státní svátky větší kategorie a menší kategorie a rozlišujeme je podle toho, které velké obchody musí mít zavřeno," tvrdí poslanec ODS Bureš. "Typickým příkladem je třeba Velký pátek a Velikonoční pondělí, na Velký pátek je otevřeno, na Velikonoční pondělí zavřeno," dodává.

Podobně to vidí také podnikatelé. "S tímto poslaneckým návrhem Hospodářská komora souhlasí, my jsme si vždycky mysleli, že regulace prodejní doby v maloobchodě postrádá smysl," tvrdí tajemník komory Ladislav Minčič.

[chooze:article;value:561923]

Projednávání novely mají poslanci na programu na sněmovní schůzi, která začne příští týden. "V tuto chvíli už je náš návrh zařazen na program Poslanecké sněmovny. Je ale až někde na konci. My budeme navrhovat jeho předřazení, optimálně nějakou pevnou fixaci, například první bod ve středu ráno," dodává Bureš.

Plnou podporu ale návrh nemá ani u koaličních partnerů. Například lidovci by prodej omezili ve všechny státní svátky. "Návrh poslanců ODS nepodpoříme. Náš přístup je k tomu konzistentní. Pokud chceme dělat pořádek ve státních svátcích a otvírací době, podpořil bych, ať jsou ta pravidla stejná pro všechny státní svátky, ať je zavřeno i v případě ostatních, a neřešíme ten konkrétní svátek," tvrdí předseda Marian Jurečka.

Pirátům naopak současný stav vyhovuje "To, jak se to nastavovalo, vlastně bylo odpovídající. Já bych do toho nějak moc nesahal," míní předseda Pirátů Ivan Bartoš. A stejně to vidí i v opozičním hnutí ANO. "Já bych byl toho názoru, i když to pro někoho není ideální, nechat ten současný stav," prohlásil Karel Havlíček.

[chooze:article;value:554295]

Další poslanci ale naopak touží po změně. "Sama za sebe můžu říct, že to považuju za nepochopitelné a matoucí pro občany. Manžel mi za to doma taky nadává, že bychom to měli sjednotit, že v tom opravdu není žádná logika, kdy je otevřeno," nechala se slyšet poslankyně Michaela Šebelová z hnutí STAN. Podobně to vidí také TOP 09.

Pro zrušení omezení je i Svaz obchodu a cestovního ruchu. Aktuální nastavení totiž považuje za diskriminaci vůči těm, kteří by právě ve svátek chtěli pracovat kvůli příplatkům.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.