Zázrak na moři. Rybář a jeho pes přežili dva měsíce sami uprostřed vln

Na otevřeném oceánu strávil námořník Tim Shaddok dva měsíce, než ho zcela náhodou spatřil vrtulník. Jeho posádka okamžitě spustila záchrannou akci. Zachráněný muž je podle doktorů po rychlém ošetření "v dobrém stavu", informuje australský web 9News

Jednapadesátiletý rybář ze Sydney a jeho fenka Bella v dubnu původně vyrazili z Mexika na výlet směrem k Francouzské Polynésii, upřesnil web BBC. Téměř šest tisíc kilometrů dlouhou cestu mu ale překazilo špatné počasí a silná bouře, kvůli které na lodi přestaly fungovat veškeré přístroje. 

[chooze:article;value:508991]

V nehostinném a chladném oceánu si tak musel poradit úplně sám a dost často improvizovat. Pomocí rybářského náčiní chytal ryby, které musel se svým domácím mazlíčkem pojídat syrové. Pil pouze dešťovou vodu a před spálením se ukrýval pod upravenou stříškou své lodi. 

Záchranáři jeho návrat domů označili za zázrak. Cílená záchranná akce je v podobných případech podle experta na přežití v extrémních podmínkách Mikea Tiptona jako "hledat jehlu v kupce sena".

Jeho šance na záchranu totiž i podle záchranářů po tolika dnech na otevřeném moři byly velmi nízké. "Lidé si musí uvědomit, jak malá je loď a jak obrovský je Tichý oceán. Šance, že se někdo najde, je dost malá," zmínil pro australská média. 

Odborníci sledují mimořádný jev v Atlantiku. Oceán brázdí Bret a Cindy (06/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.