Zbrojaři se nemůžou domluvit s bankami. Pomoci jim chce ministerstvo

Tuzemští výrobci zbraní a vojenského materiálu si dlouhodobě stěžují na to, že mají problém získat nejen půjčky, ale dokonce i bankovní účet. Podpora zbrojního průmyslu prý bývá pro banky citlivým tématem. Pomoc s tím má nově zřízená expertní skupina ministerstva obrany.

"Ministerstvo obrany nyní určí osoby, které budou k dispozici všem bankéřům ze všech bank, které mají na starosti financování strategických projektů," dodává mluvčí resortu David Polák.

Zbrojaři jsou zatím s hodnocením novinky opatrní. "Znamená to pro nás, že jsme na dobré cestě. Já bych to nenazýval zatím dohodou, protože jsme vykročili směrem, na jehož konci by mělo být to, že by obranný průmysl měl být brán jako standardní průmysl. To je naším cílem," říká prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

[chooze:article;value:550386]

A podle opozice je potřeba řešit problém na evropské úrovni. "Dokud se ty překážky financování ze strany bank obrannému průmyslu nezlepší, ta filozofie, hlavně na evropské úrovni a u Evropské investiční banky, bude to takové polovičaté řešení," říká třeba stínový ministr obrany za ANO Lubomír Metnar.

Banky pak vidí problém jinde. "V médiích se občas objevují informace o tom, že banky nejsou ochotné financovat obranné firmy. Není tomu tak. Jde tam spíš o jednotlivé projekty a o samotnou schopnost těch firem splácet svoje závazky. Jsme rádi, že společně můžeme jednat. Ale tomu posuzování úvěruschopnosti firem se vyhnout nemůžeme, protože to podléhá přísným regulím," tvrdí mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

[chooze:article;value:549253]

České zbrojařské firmy musí mít ze zákona prověrku u Národního bezpečnostního úřadu. Firmám se proto nelíbí, že další prověrky musí podstupovat u pracovníků bank. Právě to by se mohlo teď změnit. Lepší financování zbrojního průmyslu pak může pomoci modernizaci tuzemské armády i podpoře té ukrajinské.

"Pokud bude fungovat obranný průmysl, tak nejenomže bude dostávat armáda kvalitní zbraně a bude je dostávat včas, ale zahraniční obchod, který potom z toho následně plyne, tak ten přinese do České republiky nemalé zisky," shrnuje výhody bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Už nyní čeští zbrojaři nasypou do státní kasy několik miliard korun ročně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.