Zbrojní průkaz je možné získat i bez psychotestu, upozorňuje odborník

Potřebujete-li střelnou zbraň třeba na svou sebeobranu, stačí vám částka do deseti tisíc korun, za kterou absolvujete kurz, zaplatíte zkoušku, a některé zánovní revolvery je možné pořídit už od jedné tisícikoruny.

"Podmínkou je, aby vám bylo minimálně 21 let a abyste měli čistý trestní rejstřík. To znamená čistý trestní rejstřík po výmazu. O ten může odsouzený požádat justici asi dva roky od rozsudku za nějaký méně závazný trestný čin. Za závažnější provinění jako spáchání násilného trestného činu však soudy výmazy nevydávají," upozorňuje TN.cz bezpečnostní expert Jan Chodora.

[chooze:article;value:534213]

21. prosinec 2023 s 15 mrtvými a 24. únor 2015 v Uherském Brodě se sedmi mrtvými jsou dvě události, které spojuje útok aktivního střelce proti bezbranným lidem. A právě rok 2015 byl podle bezpečnostního experta Chodory mementem, odkdy jsou policisté k držitelům zbraní mnohem přísnější.

Stejně tak praktičtí lékaři důsledněji nahlašují, pokud mají podezření, že se u držitele zbrojního průkazu zhoršil jeho psychický stav. A mohl by být potenciálně nebezpečný pro sebe nebo své okolí.

"Jestli by vám třeba soused vyhrožoval, že vás zastřelí, a zavoláte policii, tak oni ještě před tím, než začnou zjišťovat, co se vůbec stalo, jdou tomu podezřelému jeho zbraně zadržet. A vrátí mu je pouze v případě, že se obvinění ukáží jako falešná," vysvětluje bezpečnostní expert. Podmínky pro držení střelných zbraní v Česku jsou podle něj dostatečně přísné.

[chooze:article;value:534273]

​Podmínkou k získání zbrojního průkazu je potvrzení o zdravotní způsobilosti od praktického lékaře. "On nejlépe ví, jak na tom jeho pacienti jsou. Pokud by se třeba někde léčili u psychiatra, tak o tom většinou ví, protože ke specialistům posílají pacienty většinou právě jejich praktici," uvádí Chodora.

Teprve pokud si praktičtí lékaři nejsou jistí, jestli mohou potvrzení o způsobilosti vydat, posílají své klienty k psychotestům, jejichž splnění pak patří k podmínkám pro získání zbrojního oprávnění. Toto testování mají povoleno provádět pouze vybraní psychiatři. Je náročné a může trvat i čtyři hodiny. Potvrzení o způsobilosti pak platí pět let. 

[chooze:article;value:534168]

​Psycholožka Lenka Čadová však upozorňuje, že psychický stav držitelů zbrojního průkazu se může změnit k horšímu rychleji. "Stačí na to i pár let. Musíme si uvědomit, že žijeme v období velkých tlaků, které má na lidi špatný vliv. Psychika není stabilní a je závislá také na tom, co se děje v tom vnějším prostředí," varuje Čadová.

"Měli bychom více pracovat na tom, aby společnost byla psychicky stabilnější. K tomu by mohly přispět například školy," dodává psycholožka, podle níž se na duševním zdraví Čechů mohlo negativně podepsat například období covidu s válkou na Ukrajině.

Střelba na filozofické fakultě v Praze. 15 mrtvých, útočník je eliminován (21/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.