Zbrojní průkaz má v Česku přes 300 tisíc lidí. Na psychotesty ale chybí lékaři

Zatímco v některých zemích Evropské unie je povinné absolvovat psychologické vyšetření před tím, než je žadateli vydán zbrojní průkaz, v Česku zůstává rozhodnutí na praktickém lékaři.

"Zdravotní stav se vyvíjí. Pokud by bylo možno dělat jednou za pět let, tak je to stejně nedostatečné, proto psychotesty nejsou součástí novely zbraňového zákona," uvedl poslanec a člen bezpečnostního výboru Petr Letocha (STAN).

"Již dnes dává praktický lékař razítko a uschopňuje toho žadatele. To razítko by tam nedal, případně by ho podmínil tím psychologickým vyšetřením, kdyby měl zásadní pochybnosti," řekl Jiří Mašek (ANO), poslanec a místopředseda výboru pro bezpečnost.

[chooze:article;value:559868]

"Ty testy mohou změřit osobnostní strukturu, náchylnost k psychopatologickým jevům, ale člověk se v průběhu života mění," doplnil psycholog Tomáš Morávek.

Největším problémem je ale podle lékařů to, že psychiatři často ani nevědí, že léčí pacienta, který vlastní zbrojní oprávnění. Takže pokud se u něj objeví psychické problémy, tak se může stát, že mu zbrojní průkaz zůstane.

"Tam jde o to vytvořit takový systém, který by uspokojivě zachytil ty nejrizikovější lidi, kteří potom o zbrojní průkaz žádají," dodal Morávek. Podle Letochy ale budou mít lékaři k centrálnímu registru zbraní přístup. "Slibujeme si, že nás to upozorní mnohem dříve na případné potíže," poznamenal.

[chooze:article;value:559804]

V Česku vlastní zbrojní průkaz více než 300 tisíc lidí. Odborníci se ale domnívají, že specializovaných lékařů není dostatek na to, aby provedli psychotesty u všech vlastníků zbraní.

Takzvaný zbraňový zákon by měl začít platit v lednu 2026. Nově budou například prodejci zbraní povinni hlásit policii jakékoliv podezřelé nákupy a stát bude moci lidem zbraně odebrat.

Psychotesty jsou pro držitele zbraní povinné ve 13 státech Evropské unie. V Polsku například musí vlastník zbrojního průkazu chodit na psychotesty každých pět let, v Rakousku je naopak stačí splnit při žádosti o zbrojní průkaz a dále už nejsou třeba. Ve Francii pak musí plnit tyto testy pouze lidé, kteří se v minulosti potýkali s psychickými problémy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.