Zbrojní průmysl nestačí vyrábět. Chybí zaměstnanci i suroviny

"Tady na zkušebně se odstřílí až dvacet ran denně," říká Zbyněk Akštein, vedoucí oddělení velkých ráží ve společnosti Explosia. Výroba jede naplno, ale nestačí to. Zájem je o prach až trojnásobný.

"Zatímco v roce 2022 jsme měli zisk před zdaněním 198 milionů korun, v tom loňském jsme dosáhli na 284 milionů," vypočítává mluvčí Exlosie Martin Vencl.

[chooze:article;value:550801]

​"Očekáváme tržby na úrovni 1,2 miliardy korun. Zisk podle předpokladů kolem 200milionové hranice," informuje Radomír Krejča, předseda představenstva v Explosii.

Společnost bude v nejbližších letech investovat do výroby dvě miliardy korun. Komplikace očekávají s hledáním dalších zaměstnanců. Potřebovat jich prý budou desítky.

Ze zisku firmy ale patrně výraznou část ukrojí finanční úřad. "Schválili jsme na zastupitelstvu návrh na zvýšení daně z nemovitosti pro největší průmyslové zóny na území města Pardubic," vysvětluje náměstek pardubického primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice).

Schválení současného návrhu by znamenalo navýšení daně z nemovitostí z osmi na dvacet milionů korun. Válka na Ukrajině a vyšší rozpočty států na armádu sice znamenají pro zbrojaře žně. Ale nestačí vyrábět. 

"Na trhu chybí nitrocelulóza, ze které se prach vyrábí. V několika evropských státech NATO máme projekty ve spolupráci s tamními vládami, které jsou zaměřeny na výrobu nitrocelulózy," uvádí Andrej Čírtek, mluvčí Czechoslovak group.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.