Zbytečné a drahé. Zálohování PET lahví a plechovek kritizují obce i podnikatelé

Místo kontejneru zpátky do obchodu. Zálohování PETek a plechovek je na spadnutí. "Zákazník vrátí do klasického automatu, kam je teď zvyklý dávat pivní lahve, PET lahve nebo plechovky," vysvětlil mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

V lednu skončilo připomínkové řízení a takovou lavinu kritiky k jednomu zákonu ministerstvo dlouho nezažilo. Výhrady mají zástupci podnikatelů, zaměstnavatelů i obcí. "Třídíme dobře, osm z deseti PET lahví. A obce do toho investovaly miliardy," uvedla předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR Eliška Olšáková.

[chooze:article;value:534424]

Jeden příklad za všechny. V obci Vrbice na Břeclavsku starosta zavedl systém, díky kterému tamní obyvatelé jen postaví pytel s plastem před dveře. "My jako obec dotřizujeme na čtyři druhy plastu. Investice by vniveč určitě přišla," má jasno starosta Tomáš Bílek (nez.).

PET lahve jsou totiž jednou z nejlépe obchodovatelných komodit na odpadovém trhu. Obec může z jejich prodeje částečně financovat provoz sběrného střediska.

Podle ministerstva umožní zpětný odběr materiálu lepší využití PET lahví. "Když ta PETka skončí v kontejneru, tak už se nedá potravinářsky použít. Když se vrátí, tak to jde používat donekonečna," vysvětlil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Kritici návrhu upozorňují, že Česká republika už cíl Evropské unie (EU) několik let plní. Studie odhadují, že každého občana tento systém vyjde asi na 300 korun. Starostové menších obcí upozorňují, že to bude komplikace i pro venkovské prodejny, které budou muset odebírat a skladovat PET lahve a plechovky.

[chooze:article;value:524161]

Povinnost se sice vztahuje jen na větší provozovny, ale pokud prodejce odmítne, riskuje, že přijde o zákazníky. Obchodníci se obávají, že na svoz budou potřebovat kamion. "Lahev musí být nesešlapaná," nastínila mluvčí Kauflandu Renata Maierlová.

Pokud prodejce každou láhev pečlivě srovná do řady, do skladu velikosti tři krát tři metry jich naláduje zhruba 6 000. Běžným "kombíkem" by je odvážel asi 30krát.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.