Zbývá už jen posledních pár dnů. Spočítejte si, kolik zaplatíte na daních

Zatímco daňové přiznání v papírové podobě musí mít poplatníci už dávno odevzdané, přiznat daně elektronicky je ještě možné. Lidé by však neměli příliš otálet, protože jim zbývá už jen pár dní.

Posledním termínem, dokdy je vše možné vyřídit, je čtvrtek 2. května. "Nejsnazší a nejrychlejší způsob je využít portál MOJE daně, který má již více než 660 tisíc uživatelů," radí Finanční správa. Lidé mohou použít také svou datovou schránku.

[chooze:article;value:548877]

Za většinu zaměstnanců podává roční zúčtování a platí daň z příjmů zaměstnavatel. Pracovník musí vždy podepsat prohlášení k dani a současně nesmí mít jiné zdanitelné příjmy. A to například z podnikání nebo pronájmu.

Spočítejte si na kalkulačce, kolik budete muset za rok 2023 zaplatit na dani z příjmů:

Zdroj: Peníze.cz - Daňová kalkulačka – výpočet daně z příjmů

Daňové přiznání je však povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 50 000 korun, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené.

Spočítejte si na kalkulačce daň z příjmů za rok 2023:

Zdroj: Peníze.cz - Daňová kalkulačka OSVČ - výpočet daně

Další termín

V klidu mohou zůstat lidé, kterým daňové přiznání zpracovává daňový poradce. V tomto případě je termín stanovený na pondělí 1. července. Toto datum navíc platí také pro poplatníky, kteří mají zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem.

"Pokud se i letos přiblížíme k loňskému počtu téměř 2,9 milionu daňových přiznání, elektronický způsob podání poprvé překročí 70% hranici," uvedla generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

Přeplatky pak úřad vyplácí zpravidla do 30 dnů od konce lhůty pro podání přiznání, tedy aktuálně po 2. květnu 2024. Peníze tak přijdou nejpozději na začátku června. Při využití daňového poradce pak přeplatek přijde nejpozději na začátku srpna.

Živnostníci musí daňové přiznání podávat elektronicky, jinak jim hrozí pokuty. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.