Žďár nad Sázavou zakázal používat tamní hřbitov. Lidé hroby přesouvají

Panu Fouskovi město pochovat maminku v rodinném hrobě zakázalo. Skoro celý hřbitov je prý podmáčený, což je v rozporu s pohřebními předpisy. "Doufali jsme v to, že ji pochováme do původního hrobu," řekl.

"V té části, kde se pohřbívat nesmí, nestačí na zetlení těla ani 50 let," vysvětlila mluvčí radnice Žďáru nad Sázavou Blanka Sobolová. A tak nechali Fouskovi všechny své nejbližší zemřelé z hrobu vyzvednout a poté opatrně přestěhovat. Nic horšího než exhumaci nejbližších prý nezažili.

[chooze:article;value:521545]

​Fouskovi měli hrob na místě, kde už je pouze prázdné hřbitovní místo. Nové místo si museli Fouskovi zřídit na hřbitově na Zelené hoře. Pohřbení maminky včetně stěhování ostatků dalších zemřelých je tak stálo zhruba 80 tisíc korun. To samé co Fouskovi už musely podstoupit i další rodiny.

Před vydáním zákazu město zkoušelo hřbitov odvodnit – bez úspěchu. "Pro město je to lidsky i emocionálně složitá situace," dodala Sobolová. Podle pana Fouska jde ale přímo o "hyenismus".

"Je to konzultováno s hygienickou stanicí, která to schvaluje, a je to v souladu se zákonem o pohřebnictví," vysvětlila Sobolová. Řešením je nechat své nejbližší zpopelnit. Urnu uložit nebo umístit na starý hrob totiž zakázáno není. Anebo podstoupit totéž co rodina Fouskova.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.