Zdeněk Nekula jako ministr zemědělství končí. Necítil už podporu vedení

Na ministerstvu zemědělství se chystá změna. Dosavadní šéf resortu Zdeněk Nekula ve funkci končí. Premiérovi podal rezignaci s datem ke konci června. 

"Potřeboval jsem silnou podporu vedení strany, které se mi ale nedostávalo. Není jiné cesty, než abych na postu ministra zemědělství svou práci přerušil," prohlásil Nekula na tiskové konferenci.

[chooze:article;value:503825]

​S Nekulovým výkonem na ministerstvu zemědělství byli lidovci nespokojeni delší dobu. Ministra kritizovali například za to, že nedostatečně řeší drahé potraviny nebo že se mu nedaří prosazovat stranické priority. "Od začátku jsem byl ministr, který vyvolával kontroverze," pronesl končící ministr, za něhož už sehnalo vedení KDU-ČSL i náhradu.

"Dohodli jsme se, že na pozici ministra zemědělství budeme nominovat Marka Výborného," dodal šéf strany a místopředseda vlády Marian Jurečka.

"Mohu potvrdit, že jsem nominaci s pokorou a odpovědností přijal. Dokud ale nerozhodne Celostátní výbor KDU-ČSL, jedná se pouze o nominaci, ne o hotovou věc," reagoval Výborný.

Premiér Petr Fiala (ODS) s volbou Marka Výborného na post nového ministra souhlasí. "Je zkušený politik s vysokým morálním kreditem, který by byl pro vládu velkou posilou. Před novým ministrem zemědělství stojí úkoly, které nejsou jednoduché. Musí intenzivně pracovat na zlevnění potravin a pomoci tak s dalším snížením inflace, která trápí občany. Věřím ale, že v této důležité misi obstojí," zareagoval na twitteru.

Podívejte se na celé vyjádření Zdeňka Nekuly na tiskové konferenci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.